Kroatien fick ny regering i januari.
Kroatien fick ny regering i januari. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

"Utrensningar" i kroatisk public service

Regeringen anklagas för att styra innehållet
1:26 min

Public service i Kroatien är på väg att bli ett propagandaorgan för staten, det menar det kroatiska journalistförbundet. De senaste månaderna har bland annat högsta chefen för public service-bolaget HRT bytts ut, och över 70 medarbetare har fått sluta i vad många kallar politiska utrensningar.

– Det är ren och skär utrensning, precis som under kommunismen eller andra totalitära regimer, säger Sasha Milosevic, före detta tv-journalist.

Han sitter i en grupp utsedd av parlamentet för att granska public service i Kroatien, och menar att sättet som journalister byts ut för att få en rapportering som passar bättre med den nya regeringens politiska åsikter är som hämtat från en totalitär stat.

Regeringen anklagas också för att försöka styra innehållet i radio- och tv-sändningarna mer handgripligt, tidigare i år fick det populära satirprogrammet "Montirani proces" läggas ner med kort varsel, enligt vissa för att det var för progressivt.

Men i dagens medievärld kommer tittarna och lyssnarna kommer att hitta alternativ - vilket bland annat visat sig i att tittarsiffrorna sjunkit för de vanligtvis så populära nyhetssändningarna från HRT.

– Fler människor vänder sig till privata kanaler för att få nyheter, säger Sasha Milosevic.

Relaterat

Mer om Medier

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".