Tim Robbins och Morgan Freeman i "Nyckeln till frihet".
Tim Robbins och Morgan Freeman i "Nyckeln till frihet". Foto: TT/CASTLE ROCK ENTERTAINMENT

Verket som värker: Filmen "Nyckeln till frihet" från 1994

En hoppfull film om mannen som blev oskyldigt dömd till livstid
4:01 min

Historien om bankmannen Andy Dufresnes öde har fångat lyssnaren Elisabeth Corell. Och trots att han döms till livstid för ett mord han inte  begått, är det för henne en film som ger hopp.

I Verket som värker är det lyssnaren, som bestämmer vilket verk vi ska lyfta fram. Anders Bennysson åkte hem till lyssnaren Elisabeth Corell som sett Frank Darabonts "Nyckeln till frihet" många gånger och i olika skeden i livet - och dessutom i olika delar av världen som Kanada och Indien. Historien om bankmannen Andy Dufresne, som döms till två livstider för ett mord han inte begått, har fängslat många filmälskare sedan den hade premiär 1994.

Filmen fick aldrig någon Oscar trots att den var nominerad i sju kategorier, men hamnar ofta högt upp i listor av de mest älskade filmerna genom tiderna. Elisabeth Corell menar att det är en film om hopp och som ger hopp.
Samtidigt upptäcker hon varje gång nya nyanser av tillvaron för de långtidsdömda på Shawshank State Penitentiary, i den amerikanska delstaten Maine under 1940 och 50-talet.

Lyssna på inslaget via ljudlänken ovan.

Mer om Verket som värker – när lyssnarna själva får välja

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".