Bim Eriksson är aktuell med serieboken "Det kändes lugnt när mina känslor dog".
1 av 3
Bim Eriksson är aktuell med serieboken "Det kändes lugnt när mina känslor dog". Foto: Gabriel Liljevall
Bim Eriksson.
2 av 3
Bim Eriksson. Foto: Gabriel Liljevall
"Det kändes lugnt när mina känslor dog" är Bim Erikssons första seriebok.
3 av 3
"Det kändes lugnt när mina känslor dog" är Bim Erikssons första seriebok. Foto: Kartago

Bim Eriksson på Britneys sida

3:08 min

En självhjälpsbok för alla som fnyser åt självhjälpsböcker, laddad med feministiskt hopp och agg paketerat för ungdomen. Matilda Källén har läst serietecknaren Bim Erikssons debut "Det kändes lugnt när mina känslor dog".

2007 var året då den amerikanska popstjärnan Britney Spears hamnade i den spiral av paparazzipåhopp och impulsköp av stora mjukishästar som till slut ledde fram till att hon rakade av sig håret och fick en förmyndare.

I sin debutseriebok "Det kändes lugnt när mina känslor dog" ställer sig konstnären och debattören Bim Eriksson på Britneys sida. "I mitten på maj lagom till värmen tappar jag det igen och gör en Britney", säger en av hennes karaktäristiska figurer. De flesta av dem tar plats, ibland över hela sidor, med sina tatueringar, magtröjor och ögon utan pupiller.

Bim Eriksson ställer sig på Britneys sida och gör upp med samhälleliga förväntningar genom att skildra figurer i flätor som glufsar i sig kexchoklad i sängen; hon drar det hela ännu längre genom att på samma gång avfärda väntade beteendemönster och låta en hel serie handla om att sätta på sig läppstift – som en känga för sin egen skull.

Boken fungerar bitvis som en samling aforismer. Figurer i seriestrippar som sällan är längre än en sida konstaterar saker som "Dina demoner tycker inte om frisk luft", "Kudden vet allt" och "När hjärtat ditt går sönder är det skönt att veta att skräpmat och äckligt dyra märkeskläder består".

Och visst är det lite som omskrivningar av kontorets "inspirational posters" eller slutklämmen i en självhjälpsbok, men slutsatserna kommer undan den påträngande käckheten genom att vara lite motsträviga, de kommer undan genom Bim Erikssons estetik, hennes coola figurer, mönster och mantran där hela sidor fylls med samma motiv och de svartvita teckningarna utgörs av tunna linjer utan att framstå som endimensionella.

Ibland blandas slutsatserna med det absurda, ibland med suckande analyser av patriarkatet. De korta serierna påminner ofta om Nina Hemmingssons enrutingar av mörk humor, ibland om Nanna Johanssons omvända värld. Dessutom säger de något viktigt, särskilt som jag utgår ifrån att de som kommer att få ut mest av Bim Erikssons seriealbum är tonårstjejer. I de lite längre, poetiska serier som utgör den andra delen av boken skildras avgörande stunder på vägen mot en slags feministiskt vaken vuxenhet: att inse att det är rebelliskt att älska sin kropp, att slita sig loss från det syrefattiga förhållandet. Hjärtat jämförs med en hamster som måste vårdas, vilket kanske är banalt, men träffande i sin enkelhet. Och jag önskar att jag hade fått läsa den här boken som 15-åring eftersom den ger hopp om att det är möjligt att en dag våga säga "lol" till spegeln när den spottar ur sig elakheter, att tillåta sig själv att vara lite skev.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista