Trappan vid Göteborgs konserthus på Götaplatsen. Kvällsljus. Entrén är upplyst av lampor och neonbokstäver lyser KONSERTHUSET på entrétaket.
Sen ett drygt år tillbaka jobbar Göteborgs konserthus för att göra konserter mer tillgängliga. Foto:Mina Benaissa

Omtalad händelse fick Göteborgs konserthus att jobba för att inkludera fler

"Alla har ett ansvar att bidra"
3:30 min

En uppmärksammad händelse på Göteborgs konserthus för drygt ett år sedan, när en person i publiken upplevde sig störd av hur en flicka med funktionsnedsättning levde sig in i musiken – blev startskottet för att göra konserterna tillgängliga för fler människor

Flickan och familjen lämnade konserten innan den var slut och i pausen gick konserthusets VD Sten Cranner upp på scen och påpekade att alla var välkomna till konserthuset oavsett vem man är.

– Det han sa skapade en stolthet i huset. För det är det vi vill stå för: en möjlighet för alla att komma att lyssna. Och samtidigt också en vilja och kraft att bli bättre och mer välkomnande, berättar Petra Kloo Vik på Göteborgs konserthus. 

Hon är den som sen dess hållit i att arbetet att göra konserthuset mer öppet och tillgängligt. Förra hösten provade man för första gången så kallat relaxed performance, en konsertform där publiken kan leva sig in i musiken på sina egna villkor. Inför nästa spelår finns ytterligare två sådana konserter inplanerade.

Petra Kloo Vik tog också kontakt med Anders Westgerd, verksamhetsledare för GIL, ett kooperativ som samordnar personlig assistans och också verkar som opinionsbildare för rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Hon tog in Anders som konsult. Och Kulturnytt följde med honom under en konsert där han just skulle pröva tillgängligheten.

– Till exempel gick det inte att boka rullstolsplats via nätet. Man måste ringa ett särskilt nummer vissa tider. Och sen finns det inte heller många platser, de tar snabbt slut och man tänker nästan att det inte är någon idé, säger Anders Westgerd.

Biljettbokningssystemet kommer bli mer flexibelt framöver, säger Petra Kloo Vik. Och antalet rullstolsplatser fler. Till sommaren byts de dryg 1200 stolarna ut mot nya och flyttbara. Då kommer det finnas betydligt fler platser.

– Den fysiska tillgängligheten är lite lättare att prata om och mycket lättare att ta i. Men den mentala är svårare. Vad är okej i vår sal? Måste man vara helt tyst?, frågar Petra Kloo Vik.

Bemötande är viktigt säger Anders Westgerd. Hela kedjan från biljettkassa till publik värdar. Och det blir därför viktigt vad en kulturinstitution signalerar för värderingar.

– Och även av medpubliken. Det är viktigt att man blir bemött på ett schysst sätt, säger Anders Westgerd.

Fast är det så lätt för arrangören att styra?

– Fast gör man samhället och den här typen av institutioner mer tillgängligt och levande då kanske det också kommer fler personer med normbrytande funktioner och då blir det ett mer naturlig inslag. Alla har ett uppdrag i det här. Det är ju inte bara personer med normbrytande funktioner som ska driva den här kampen. Alla har ett ansvar att bidra. Det kan ju handla om hur man kommunicerar på webben och i programblad, säger Anders Westgerd.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".