Ulrika Segerberg och Katrin Plavcak soundcheckar med sina två lånesymaskiner. Foto: Pressbild
Ulrika Segerberg och Katrin Plavcak soundcheckar med sina två lånesymaskiner. Foto: Pressbild

Konsten att spela på en symaskin

"Det är roligt att spela med symaskinen som maktapparat"
4:55 min

Just nu är konstnären Ulrika Segerberg och hennes österrikiska kollega Katrin Plavcak på Sverigeturné med projektet Rostrum – en ljudperformance med symaskiner.

Båda konstnärerna är bosatta i Berlin och eftersom symaskiner är lite otympliga att ta med på flyget, så fick de använda lånemaskiner här i Sverige.

Det är mörkt i lokalen där Ulrika Segerberg och Katrin Plavcak soundcheckar med sina symaskiner. Även om deras ljudkonst bygger på improvisationer så finns ändå en struktur på föreställningen. Med hjälp av så kallade kontaktmikrofoner som de flyttar runt på symaskinerna så förstärks de olika ljuden från luckor, spakar och själva symaskinsmotorn. 

När P1 Kulturs reporter Nina Asarnoj träffade dem inför en föreställning på kulturcentret Köttinspektionen i Uppsala häromdagen, höll Ulrika Segerberg just på att bekanta sig med sitt nya instrument…

Lyssna på reportaget i ljudlänken ovan

Ulrika Segerbergs och Katrin Plavcaks ljudperformance med symaskiner går att höra på Marabouparken konsthall i Sundbyberg utanför Stockholm kl 18 idag, onsdag, och på Västerås Konstmuseum klockan 18 på torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".