Ibrahim Samaha. Foto: Lisa Bergström
Ibrahim Samaha. Foto: Lisa Bergström Foto: Lisa Bergström
Reportage från Beirut

Libanesisk kortfilmsfestival för yttrandefrihet

Film och föreläsningar för yttrandefrihet i Beirut
2:31 min

I Beirut arrangeras i helgen en kortfilmsfestival på temat konflikt. Festivalen heter "Cabriolet" och arrangörerna ser den som ett sätt att uppmärksamma yttrandefrihet i Beirut.

- Festivalen handlar främst om yttrandefrihet i det offentliga rummet, säger Ibrahim Samaha som kallar sig Bob och som arrangerar filmfestivalen.

Vi möts i Theater Gemmayze som ligger i Sacre Coer-skolan i Beirut, en skola där han själv gått som barn. Den här eftermiddagen arrangeras det en workshop i dokumentärfilm här av festivalen. Gästföreläsare är italienska regissören Maurizio Fantoni Minnella. Själva filmfestivalen är gratis och ett par långa smala trappor i kvarter är dess visnings lokal.

- Vi gör trapporna till biografstolar och hänger upp skärmar där berättar Ibrahim Samaha.

- Varje år har de ett tema. I år är det konflikt. Nästa år har vi tema flyktingar och förra året handlade det om kvimnor och kvinnors rättigheter. Du vet ämen som är aktuella här i mellanöstern säger Ibrahim Samaha.

Ibrahim Samaha tycker att det offentliga rummet i Beirut är mycket begränsat. - Har du sett nån bänk ännu, hur länge har du varit här, frågar han retoriskt.

- Vi har inte utrymme att mötas och diskutera på, säger Ibrahim Samaha. 

Men just det att det inte skulle finnas några bänkar är en överdrift för att understyrka betydelsen av en palts för diskusison i staden. Några dagar senare på strandpromenaden ser jag faktiskt ett par bänkar. Det finns alltså bänkar i Beirut.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".