Saxofonisten Bernt Rosengren kvartett på Glenn Miller Café.
1 av 3
Saxofonisten Bernt Rosengren kvartett på Glenn Miller Café. Foto: Foto: Berit Nygren/SR
Glenn Miller Café har många fotografier på jazzlegender.
2 av 3
Glenn Miller Café har många fotografier på jazzlegender. Foto: Foto: Berit Nygren/SR
Ulf Sterner som nu stänger Glenn Miller Café.
3 av 3
Ulf Sterner som nu stänger Glenn Miller Café. Foto: Foto: Berit Nygren/SR

Glenn Miller Café stänger

3:22 min

En av Sveriges mest kända jazzscener, Glenn Miller Café i Stockholm, stänger. I alla fall i regi av dess nuvarande ägare Ulf Sterner.

Ulf Sterner förlorade serveringstillståndet i höstas och har efter överklagande inte fått tillbaka det, men han säger att han ändå var på väg att avsluta sitt engagemang.

- Ja, det är väl för att jag tycker att jag har gjort mitt och jobbat här ... haft det i 17 år, och visionen var väl att vi skulle göra som det har blivit nu, fast verkligheten blev bättre än visionen, säger Sterner.

Sterner tog över Glenn Miller Café 1999. Det fanns ett hål att fylla, det saknades sådana här ställen i Stockholm, säger han:

- Sådana små ställen där folk sitter nära musiken och det är professionell musik hela tiden och framför allt, det som jag tycker att jag eller vi har lyckats med är ju kombinationen mat och musik.

Men Sterner låser inte bara dörren som dess ägare på måndag. Han gör det också som en som har upplåtit en viktig jazzscen i Sverige i princip alla kvällar om året. En scen där många jazzmusiker har kunnat prova nya konstellationer och ny musik på en aningslös publik, däribland saxofonisten Jonas Kullhammar och trombonisten Karin Hammar för att ta ett par exempel.

För egen del kommer jag att minnas Glenn Miller Café i Sterner regi som en mycket anspråkslös historia, dit man gick för att softa och få sig bra jazz till livs utan krav och inte bara jag och andra musikjournalister och folk från allmänheten, misstänker jag, utan också spellediga musiker. Pianisten Herbie Hancock och trummisen Al Foster till exempel har suttit i publiken liksom folk från hela kulturlivet, men också kostymklädda Stureplansmänniskor som med sina uppenbarelser har gett stället en touch av New York. Ja, listan kan göras lång och ofta har det varit trångt, det blir lätt det på 30 kvadrat som restaurangdelen har till yta. Rekordet ligger på cirka 100-120 personer, och i trånga lägen har publiken fått hjälpa till med serveringen.

- Vi tar ju bara 30 matplatser som man kan beställa. Sedan fylls det ju på, och det är ju de så kallade Beeterskvällarna under mellandagarna. Då står ju folk på bänkarna och nedanför de så står ju folk på stolarna så att det egentligen är en helt omöjlig situation va, men när vi säljer till exempel öl eller vin så skickar vi ut det bara och alla hjälper till att forsla glaset till respektive bord dit det ska.

Sterner försöker nu sälja stället till någon som kan driva det vidare på samma sätt som nu, men lyckas inte det kommer 350 konserter om året med en rätt speciell musik att försvinna, säger han.

- Rätt så mycket modern musik och även äldre naturligtvis, från 50-talet och framåt, men det är blandat yngre och äldre musiker som träffas på scenen och de yngre är jättekul att följa, för man ser vilken utveckling det gör när de får chans att spela på scenen för jazzmusiken - det är ingen större idé att spela den i övningsrummen. Den ska vara på scenen, säger han.

Och hur känns det nu?

- Skönt! Det känns jätteskönt faktiskt, säger han bland annat sist i det här reportaget som kan höras i sin helhet i ljudfilen här ovanför.

På Glenn Miller Café kan det ha spelats in 50-60 skivor genom åren. Också Sveriges Radio har spelat in och direktsänt därifrån.

Saxofonisten som improviserar i musiken i inslaget är Magnus Dölerud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista