Freddie Wadling Foto: Claudio Bresciani/TT
1 av 7
Freddie Wadling Foto: Claudio Bresciani/TT
Freddie Wadling
2 av 7
Freddie Wadling Foto: Michael Winnerholt
Freddie Wadling. Foto: SR Foto.
3 av 7
Freddie Wadling. Foto: SR Foto.
Freddie Wadling. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
4 av 7
Freddie Wadling verkade gilla att publiken gillade det han gjorde på scenen. Foto: Lars-Gunnar Olsson/P4 Värmland.
Freddie Wadling. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
5 av 7
Det var fullsatt när Freddie Wadling uppträdde på Teaterscenen. Få lär ha blivit besvikna. Foto: Lars-Gunnar Olsson/P4 Värmland.
Nicklas Malmberg
6 av 7
Freddie Wadling Foto: Nicklas Malmberg

Freddie Wadling är död

P1 Kultur : "Hans musik är som ett ledmotiv för utanförskap"
14 min

Sångaren Freddie Wadling har avlidit, 64 år gammal. En unik artist som varit med i många olika grupper och sammanhang - men hela tiden ändå gått sin egen väg.

I P1 Kultur samtalade programledaren Roger Wilson med Jackie Zan, musikläggare på Sveriges Radio, och Kulturredaktionens Fredrik Wadström.

- Hans musik var ett slags ett ledmotiv för utanförskap. Ett kreativt geni. Många ville ha en del av hans person i sin musik, säger Jackie Zan.

 - Och hans röst! Man hade ju ingen aning om hur han skulle gå vidare som musiker från kultstatusen i Göteborg på tidigt 80-tal. Men han hade verkligen sin egen röst, vilket gjorde det möjligt för honom att vara med i så många olika grupper och sammanhang, säger Fredrik Wadström.

Var ska man då börja om man ska lära känna musiken?, frågar Roger Wilson.

- Jag skulle säga de tidiga inspelningarna med bandet Cortex, säger Jackie Zan.

- Blue For Two har gjort en del musik som står sig bra. Och så Fläskkvartetten, som både är folkligt breda och konstnärligt utmanande.

Freddie Wadling spelade i många grupper, bland annat Fläskkvartetten och Blue For Two. Han debuterade i punkbandet Liket lever 1978. Har han även givit ut ett flertal soloalbum, bland annat "A soft-hearted killer" (1997), "Jag är monstret" (2005) och "With a license to kill" (2011).

Det senaste soloalbumet, "Efter regnet", kom tidigare i år och fick fin kritik - inte minst av Mia Gerdin i Kulturnytt i P1

Han verkade även som konstnär, författare och skådespelare.

Musikjournalisten Lars Aldman, som ledde programmet "Bommen" i Sveriges Radios P3 som spelade mycket av Freddie Wadlings musik, minns en unik artist - punkhjälte och folklig på samma gång.

-- Han var folkkär, bred samtidigt som han hade sin bas i ganska extrem populärkultur som aldrig övergav honom heller, säger han.

– Musiksverige kommer att bli mycket, mycket fattigare utan honom. För mig var han någon slags punkens Ingmar Bergman, en människa som pressas framåt av en inre kamp.

Freddie Wadling skulle ha varit med i TV4:s "Så mycket bättre" som snart skulle ha spelats in. Nästa år skulle han medverka i en musikal på Helsingborgs arena.

Lars Aldman hyllar hans förmåga att tolka andra artisters låtar:

– När han gjorde covers så fyllde han dem alltid med eget liv och gjorde dem på ett sätt som ingen annan skulle ha gjort.

TT citerar Charlott Stenberg, administratör av Freddie Wadlings officiella Facebooksida, som skriver: "Det är med ett hjärta fyllt av sorg som jag tyvärr måste meddela att Freddie Wadling, efter ett hastigt sjukdomsförlopp, avled igår den 2 juni".

Freddie Wadling blev 64 år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".