Youtube-stjärnan Hampus Hedström framför en vägg.
Youtuber och ambassadör för festivalen, Hampus Hedström. Foto: Anna Olsson

Ny Youtube-festival i Stockholm

3:43 min

I september hålls en ny Youtube-festival, Vidstar, i Stockholm. Under två dagar kommer bland annat ett 20-tal kreatörer vara på plats. En av ambassadörerna är Hampus Hedström som publicerar humoristiska videos.

Festivalen kommer att hållas den 9-10 september i Globen och är tänkt att vara en helg för de som gillar onlinevideokulturen.

Ett av syftena är att folk i branschen, fans och andra ska kunna mötas och inspireras av varandra, samt att genom workshops och föreläsningar lära ut mer om den digitala utvecklingen och framtiden för rörlig bild.

Enligt statistik från Cisco, så kommer hela 79 % av all internettrafik utgöras av videotittande 2018, och redan idag är 1/3 av alla internetanvändare också Youtube-användare, Emma Egnell är en av grundarna av festivalen.

– Kreatörerna har en väldig räckvidd och en makt som inte traditionella medier längre har. På några år så kommer man att se de som är på Facebook idag, den äldre publiken, kommer så småningom att bli äldre youtubers.

Hampus Hedström från Sunne startade sin kanal för ungefär ett år sen, han har över 140 tusen följare och kommer vara ambassadör för festivalen.

– Det handlar om en acceptans och festivalen riktar sig mot det, att de vuxna och branschen ska ta oss lite mer på allvar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista