Game of thrones

Island vill få fler filminspelningar

3:11 min

Game of Thrones, Interstellar och The secret life of Walter Mitty - det är bara några exempel på tv-serier och filmer som delvis är inspelade på Island. Nu hoppas den isländska regeringen locka till sig ännu fler utländska produktioner genom att ge ökad ekonomisk ersättning till film- och tv-bolag som spelar in på ön i Nordatlanten.

Liam Neeson fäktar med svärd på en frusen sjö i filmen Batman begins. Det ska föreställa Tibet, men är Svínafellsjökull här på Island.

Ända sedan 1999 har Island gett skatterabatt till utländska filmbolag som spelar in på ön, men de kommande åren kommer systemet vara ännu mer förmånligt.

– Filmbolagen får tillbaka 25 procent av alla de pengar de spenderar här, säger Islands industriminister Ragnheiður Elín Árnadóttir till Kulturnytt.

I förra veckan sa parlamentet Alltinget ja till att höja skatterabatten för den kommande femårsperioden från dagens nivå på 20 procent.

Enligt industriministern är filminspelningar på Island utmärkt PR för landet. Det lockar turister hit som vill uppleva de ofta spektakulära landskapen som de har sett på film eller tv. Det isländska turistrådet har en interaktiv karta på sin hemsida där man kan hitta olika inspelningsplatser för olika produktioner.

Men industriministern påpekar att skatterabatten också handlar om att ge jobb åt isländska ljussättare och andra filmarbetare.

– Eftersom vi bara är 330 000 har vi förstås inte den allra största filmindustrin. Med tillskottet från utlandet, med de projekt vi får hit, får våra filmarbetare mer erfarenhet. De får chans att jobba med de bästa av de bästa i hela världen, säger Ragnheiður Elín Árnadóttir.

Hon ser de utländska filmproduktionerna även som en skola för framtida filmare här på Island.

– Vi har ingen filmutbildning på universitetsnivå, så det blir vår skola, så att säga. Det är hör som folk får sin träning.

Islands industriminister säger att det är en rad bolag som vill filma på ön de kommande åren. Regeringen räknar med att nästa år ge återbäringar till filmbolag på motsvarande runt 80 miljoner svenska kronor. Samtidigt hänvisar ministern till studier där man beräknar att varje krona i skatterabatt ger fem kronor tillbaka för Island, bland annat i form av ökade turistintäkter.

Att Island väljer att just nu både förlänga och utvidga sin skatterabatt för filmbolag hänger delvis ihop med internationell konkurrens. Norge har just infört en liknande stimulans för att locka produktioner dit.

Ministern har en egen favorit bland de utländska filmer som har spelats in här på Island; The secret life of Walter Mitty.

– Island får rollen som Island. I många andra filmer som har spelats in här har det varit månen, olika länder eller en okänd plats. I The secret life of Walter Mitty får vårt vackra land vara vårt vackra land, och det har varit väldigt bra för oss som PR-material!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista