Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Regissören Andrej Nekrasov.
Regissören Andrej Nekrasov. Foto: TT

Rysk regissör försvarar sin dokumentärfilm

Regissör: Magnitskij var ingen visselblåsare
2:52 min

Den ryske regissören Andrej Nekrasov försvarar sin film "The Magnitsky Act" som blivit föremål för ett internationellt storbråk. Dokumentären handlar om den ryske visselblåsaren Sergej Magnitskij som dog i fängelse i Moskva 2009 efter att ha avslöjat en gigantisk korruptionshärva.

Filmen har stoppats från visning flera gånger under våren, bland annat har den europeiska tv-kanalen Arte skjutit upp sin visning.

Nu planerar kortfilmfestivalen i norska Grimstad att visa dokumentären som handlar om den ryske visselblåsaren Sergej Magnitskij som dog i fängelse i Moskva 2009 efter att ha avslöjat en gigantisk korruptionshärva.

Händelsen har lett fått stora internationella komplikationer där USA infört en Magnitskij-lista - The Magnitsky Act - med frysta tillgångar och inreseförbud för ryska medborgare som gjort sig skyldiga till människorättsbrott och korruption.

Filmens ryske regissör Andrej Nekrasov säger till Kulturnytt att många av de uppgifter som legat till grund för rapporteringen om Magnitskij-fallet är felaktiga.

– Att Magnitskij, som det påstås, skulle ha misshandlats till döds under en dryg timme av åtta fängelsevakter är en lögn, säger Andrej Nekrasov på telefon från Norge där han lägger sista handen vid arbetet med dokumentärfilmen "The Magnitsky Act" inför premiären på Kortfilmsfestivalen i Grimstad.

Enligt Nekrasov var Magnitskij ingen visselblåsare. I själva verket var han själv inblandad i pengasvindel och det var Magnitskijs egen sviktande hälsa som var orsaken till hans död.

När Kulturnytt ringer till den ryske människorättsadvokaten Valerij Borsjtjov är historien en helt annan. Borsjtjov ledde den kommission som efter Magnitskijs död 2009 la fram en rapport om händelseförloppet och han säger ingen någonsin lyckats motbevisa kommissionens uppgifter.

– Varken åklagare, undersökningsledare eller fängelsemyndigheter har kunnat motbevisa de uppgifter vi tog fram under arbetet med Magnitskij-kommissionen, säger Valerij Borsjtjov som bland annat är verksam i Moskvas Helsingforskommitté.

Filmaren Andrej Nekrasov dömer ut kommissionens arbete och säger att ett av de stora problemen är att fängelserna i Ryssland är så undermåliga att människorättsförsvarare alldeles för enkelt kan få gehör för sin version av händelserna.

– Om Ryssland kunde skärpa sig och göra något åt förhållandena i sina fängelser så skulle landet inte landet ha några problem med personer som Borstjov, säger Andrej Nekrasov.

Sergej Magnitskijs död har under senare år varit ett av de mest omdiskuterade människorättsfallen både i och utanför Ryssland. Det har skrivits böcker och pjäser om händelsen, gjorts otaliga reportage och skrivits debattinlägg.

Samtidigt har de anklagade poliserna och tjänstemännen förnekat sin skuld och Ryssland politiska ledning, också president Vladimir Putin, har avvisat alla uppgifter kring fallet om korruption, maktmissbruk och mord.

Ändå har ingen under snart sju år, fram till Nekrasovs nu aktuella film, gjort någon större ansträngning att presentera en alternativ historia kring vad som hände Sergej Magnitskij. Andrej Nekrasov säger att det beror på att de mest kompetenta journalisterna i dagens Ryssland är så västtillvända.

– Det är som ett intellektuellt inbördeskrig som pågår, säger han.

Kulturnytts serie om filmen "The Magnitsky Act" fortsätter imorgon 8 juni.

Läs mer om människorättsadvokaten Valerij Borsjtjovs kritik här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".