Det vinnande bidraget för Skellefteå kulturhus och hotell
Robert Schmitz och Oskar Norelius bidrag "Sida vid sida" vann arkitekttävlingen om Skellefteås kulturhus och hotell. Foto: White Arkitekter

Klart vem som ritar Skellefteås nya kulturhus

Kampen är nu avgjord. Av 55 bidrag valde juryn White Arkitekter för arbetet med det nya kulturhuset och hotellet i Skellefteå.

Av de totalt 55 arkitektfirmor som deltog i tävlingen om Skellefteås nya kulturhus och hotell valde juryn till slut White Arkitekter. Det vinnande bidraget "Sida vid sida" presenterades vid Skellefteå Stadshotell på tisdagen och är framtaget av arkitekterna Robert Schmitz och Oskar Norelius.

– Blandningen av flera olika kulturverksamheter och ett hotell är en drömuppgift för oss arkitekter, säger Robert Schmitz i ett pressmeddelande.

Så här motiverar juryn sitt val: "Sida vid sida är ett elegant och tilltalande hus, uppbyggt av enkla volymer, som väl sammanfogar programmets olika delar till en fungerande enhet, där alla verksamheter får en tydlig identitet sida vid sida, samtidigt som de utmanas till nya samarbeten genom flexibla ytor att utnyttja gemensamt."

På andra plats i tävlingen kom bidraget "Möjligheternas hus" av arkitekterna Hanna Johansson, Juras Lasovsky och Filip Lipinski.

Som Kulturnytt tidigare rapporterat beräknas bygget kosta ungefär 380 miljoner kronor och planen är att sätta spaden i jorden någon gång under 2017.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".