Martina Lowden. Foto: Mattias Ahlm/SR.
Martina Lowden. Foto: Mattias Ahlm/SR.

Lowden om Seethalers nya: Hittar ett nytt tonläge i lågmäld nekrolog om forna tiders män

Martina Lowden: Nedtonade känslor gör deras verkan starkare
2:59 min

Den österrikiske författaren Robert Seethaler fick sitt internationella genombrott med romanen "Tobakshandlaren" för fyra år sedan. Hans nya roman, den femte i ordningen, är mindre känslosliskig. Den heter "Ett helt liv". Martina Lowden har läst.

En levande man bär en döende man på ryggen. Han bär honom i en flätad kont fodrad med mossa. Går nedför berget i yrsnö, mot byn därnere i dalen. Men han halkar, och den döende mannen faller ur konten, reser sig och börjar springa tillbaka. Skuttar uppför berget igen, bort i snödimman.

Så börjar romanen, med en scen lika fängslande som tvetydig - vill mannen fly undan döden eller löpa den till mötes?

Men kontbäraren står kvar. Och det blir hans liv vi får följa, ett liv som börjar 1898 och tar slut 1977, ett slitsamt liv av bärande och byggande, huggande och borrande, grävande och klättrande. Och frånsett sin tid i Ryssland - två månader som soldat, åtta år i fångläger - stannar han hela sitt liv kvar i samma österrikiska bergsby, dit nittonhundratalet undan för undan anländer med sina elledningar, bilar, linbanor, byggfirmor, skidliftar och nationalsocialister.

Robert Seethalers förra roman, "Tobakshandlaren", började sött: i trettiotalets Wien mötte dumklok lantpojke gatsmart glädjeflicka och fick raggningsråd av själve Sigmund Freud. Så förbyttes idyllen tvärt i nattsvärta och nazism - det blev tämligen känslosliskigt och väldigt bästsäljande.

Den här romanen talar i ett annat tonläge. Känslorna tonas ned, vilket gör deras verkan starkare. I Jörn Lindskogs översättning blir stilen kongenial med huvudpersonens natur: saklig, balanserad, glanslös, nästan en anti-stil, som ibland gestaltar och ibland nöjer sig med att sammanfatta. Den fruktar inte klichéer, och få scener når samma intensitet som inledningen.

"Ett helt liv" är en lågmäld nekrolog över forna tiders män och deras forntidsdygder: tystnad, tålamod och förmågan att uthärda. Det stoiska bygdeoriginalets liv glorifieras inte, men ändå framstår han som något av ett moraliskt korrektiv till den urbana samtidsmänniskan, hon som är gnällig, bekväm, självförsjunken. Tendensen irriterar mig - men livsporträttet är fint.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".