Sebastian 'Sebbe Staxx' Stakset i rapgruppen Kartellen. Foto: Henrik Montgomery/TT
Sebastian 'Sebbe Staxx' Stakset i rapgruppen Kartellen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kartellen knyter ihop säcken

2:56 min

Kartellen är hiphopgruppen som av många anses ha varit först med att göra gangsterrap på svenska. För några år sedan slog de igenom på bred front med albumen "Ånger och kamp" och "Ånger och kamp 2". Nu är de tillbaka med "Slutpläderingen". Det blir deras sista album eftersom rapparen och frontfiguren Sebbe Staxx funnit Gud och därför valt att lämna Kartellen.

Det är som talespersoner för de som sommarjobbade som langare och flyttade hemifrån till fängelset som Kartellen gjort sig ett namn och fått mängder av fans. I "Slutpläderingen", Kartellens sista vykort från samhällets utstötta och illa åtgångna, knyter de ihop säcken. Vi får historien om Kartellens väg från botten till att nå en publik, och förstås berättelserna om tillståndet i Sveriges periferi. Platserna dit ingen åker, om de inte bor där.

Låttexterna är kanske ingen avancerad poesi, men det är det raka som inte lindas in, det enkla utan omsvep som gör Kartellen till Kartellen. Rader som "ta ditt fucking finger och peka på dig själv" låter varken barnsliga eller grammatiskt tveksamma när de kommer ur munnen på Sebbe Staxx. Speciellt inte när de levereras över producenten Stress blytunga men snyggt snirkliga beats.

Men det går inte att bortse från att trovärdigheten i de allra argaste och mest typiska Kartellen-låtarna tar skada, av vetskapen att Sebbe Staxx hoppat av för att han inte längre vill göra den sortens musik. På gott och ont så saknar "Slutpläderingen" styrfarten som gav kraft åt gruppens tidigare verk. Här finns ingen "Svarta duvor & vissna liljor", en sådan låt som fötts ur ett akut raseri, en sådan låt som Sveriges radio inte spelar. Kartellen har nått dit de ville och det mätta och belåtna hörs mellan raderna och gör lyssningen mindre spännande.

Å andra sidan får de mjukare och mer personliga låtarna en annan tyngd, speciellt när Sebbe Staxx låter sin nyfunna kontakt med Jesus ta plats. I "En fjärils vingslag" målas barndomens helvete upp precis som det var, men det är när han med Guds hjälp förlåter sina mobbare som jag blir nyfiken. Frågorna är många till gangsterrapparen som blev religiös, och hur många svenska artister rappar intressant om religion? Kanske kan Sebastian Stakset, bli den förste.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista