Norrbotten

Tyskmagasinen i Luleå förstörda i brand

3:46 min

De så kallade tyskmagasinen i Karlshäll utanför Luleå som användes av tyskarna under andra världskriget har totalförstörts i en brand under midsommardagens morgon.

Tyskmagasinen ligger i Karlshäll utanför Luleå och användes bland annat av tyskarna under andra världskriget. Tyskarna hade ett dussintal förråd i och utanför Luleå under kriget, men de nu nedbrunna magasinen var de enskilt största.

Räddningstjänsten fick in larmet vid 06-tiden på midsommardagen. Det handlade om en fullt utvecklad brand som kunde ses ända in till stan. De fick snabbt fokusera på att förhindra en spridning av branden då byggnaderna inte gick att rädda.

Delar av Luleås historia gick upp i rök

Luleå var en väldigt viktig stad för tyskarna under andra världskriget, i tyskmagasinen lagrade dom varor som skulle till trupperna i norra Finland och Norge. Författaren Lars Gyllenhaal blev tagen när han hörde om branden.

– Det är dramatiskt, det känns starkt, det här är den största lämningen som finns av tysk närvaro i Sverige under andra världskriget som nu har brunnit ned, säger han.

Enligt Lars Gyllenhaal var inte magasinen bara en påminnelse om tyskarna, nazismen och andra världskriget. Utan även om de 25 000 sovjetiska krigsfångar som var i Luleå tillfälligt under sommaren 1945. Samtidigt påpekar han att branden inträffar under olika omständigheter.

– Det är 75 år, ganska exakt sedan midsommarkrisen, då den svenska samlingsregeringen efter många diskussioner gick tyskland gick till mötes.

Om det här har något med branden att göra, det vill inte polisen svara på, men de utreder det som mordbrand. Kristina Lantto är kommunikatör på polisen i Norrbotten.

– Vår utredning fortgår under dagen idag, fokus är just nu informationshämtning där vi pratar med räddningspersonal som funnits på plats under släckningen, vi pratar också med hyresgäster av magasinen för att veta vad som fanns i dem, vilket värde de hade. Tekniska undersökningen dröjer till i morgon eller på onsdag.

Varför inte idag?

– Branden måste svalna, det är en riskabel miljö för teknikerna att gå in i, sen är det en prioriteringsfråga.

I närheten av magasinen har man hittat bensindunkar, men man vet inte  om de har med branden att göra.

Påverkar Malmbanans vänners verksamhet

En stor del av Sveriges kulturhistoria är förstörd, menar Lars Gyllenhaal, och det håller Luleå kommuns kulturchef Åke Broström med om, han påpekar också det värde som magasinen haft för industrin och pappersindustrin.

– Jag är jättechockad över det här. Att bägge magasinen har brunnit ner är ju en historisk katastrof, säger han.

Arnold Wonkavaara är ordförande i Malmbanans vänner och de hade delar av sin verksamhet i de nu nedbrunna magasinen. Flera vagnar, lok och dressiner fanns i ett av de magasin som brann ner. Han kan inte säga precis hur stor förlusten i pengar är, men han menar att det rör sig om miljonbelopp. Ett 500 meter veterantåg ska exempelvis ha brunnit upp i tyskmagasinen och den äldsta vagnen där var byggd 1873.

– Det är en katastrof. Det är 35 års arbete som medlemmar under en lång tid har lagt ned för att bevara detta för framtiden, säger Wonkavaara och fortsätter

– Det är en tragedi för verksamheten att i framtiden inte kunna visa upp skatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista