Carolina Falkholt och Nina Bondeson ställer ut tillsammans
1 av 8
Carolina Falkholt och Nina Bondeson ställer ut tillsammans Foto: Mia Gerdin SR
Konsthallen Trollhättan
2 av 8
Konsthallen Trollhättan Foto: Mia Gerdin SR
Diskbänksaltare Nina Bondeson
3 av 8
Diskbänksaltare Nina Bondeson Foto: Mia Gerdin SR
Elenas rum av Nina Bondeson
4 av 8
Elenas rum av Nina Bondeson Foto: Mia Gerdin SR
Nina Bondeson i sitt eget konstverk
5 av 8
Nina Bondeson i sitt eget konstverk Foto: Mia Gerdin SR
Carolina Falkholt in action
6 av 8
Carolina Falkholt in action Foto: Mia Gerdin SR
Fittkaos 1 sett genom glipan Carolina Falkholt
7 av 8
Fittkaos 1 sett genom glipan Carolina Falkholt Foto: Mia Gerdin SR
Fittkaos 2 sett genom glipan Carolina Falkholt
8 av 8
Fittkaos 2 sett genom glipan Carolina Falkholt Foto: Mia Gerdin SR

Fittkaos i Trollhättans konsthall - Carolina Falkholt och Nina Bondeson ställer ut

"Många av mina verk skapar uppståndelse"
3:10 min

I Trollhättans konsthall kan man i sommar se två utställningar i en. Det är Nina Bondeson och Carolina Falkholt som ställer ut tillsammans och trots sina mycket olika uttryckssätt känner de ändå ett släktskap i bildskapandet.

Det är två dagar kvar innan utställningen öppnar och Nina Bondeson spikar upp en broderad text på väggen, längre bort dras skyddsplasten av från golv och väggar. Plasten har behövts när Carolina Falkholt täckt några av museets flyttbara väggar med sina glödande färger.

Falkholt arbetar bland annat med graffiti och muralmålningar, hennes konst har flera gånger orsakat stort rabalder eftersom de utgått från det kvinnliga könsorganet. Hennes bidrag heter "Fittkaos och arkitektur" just för att många av hennes  verk skapat stor uppståndelse. 

– Det har hänt att man byggt för mina verk för att skydda barnen från att se vad jag målat, men jag jobbar i en tradition av Anasyrma där det kvinnliga könsorganet visas för att skrämma bort ondska, locka till skratt och andra bra saker.

Här i Trollhättans konsthall har Falkholt ställt tre väggar som en triangel med glipor emellan. Målningarna är på insidan, så enda chansen att se hennes bilder är att kika in i de tre springorna som är en knapp decimeter breda.

Carolina Falkholt använder sig alltså av triangeln som arkitektonisk form och skapar på så sätt ett rum i rummet. Nina Bondeson skapar också rum i rummet genom att möblera åt fiktiva personer. Hon har gjort ett altare av en diskbänk, hon har ställt ett badkar på högkant och gjort en hund i textil, och hon vill gärna veta hur allt hänger ihop.

– Jag har ju väldigt enkla grundämnen i min konstutövning, det är vadan och varthän, säger Nina Bondeson med ett skratt.

Nina Bondeson och Carolina Falkholt hör till olika generationer. Den ena sysslar med installationer, graffiti och performance – konst som inte består. Den andra samlar och grupperar, återanvänder och nyskapar.

Men trots att uttryckssätten är så olika förenas de ändå i ett gemensamt bildspråk, som är helt motsatt till exempel reklamens.

-- Bra reklam funkar då begäret väcks och inte eftertanken, och där upplever jag att både Carolina och jag arbetar med bilder som vill väcka eftertanken snarare än habegäret, säger Nina Bondeson.

Nina Bondesons "Scenario Domestica" och Carolina Falkholts "Fittkaos och arkitektur" visas på Konsthallen i Trollhättan 2/7 - 21/8.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".