Publiken ljublar under en festivalkonsert.
Trästocksfestivalen i Skellefteå. Foto: Trästocksfestivalen

Så ska festivalerna minska sexövergrepp

I kölvattnet av sexövergreppen på musikfestivaler som Bråvalla och Putte i Parken har debatten handlat om hur offentliga platser ska bli tryggare för kvinnor. Många festivaler tar nu ett krafttag för att göra det bättre.

Ida Östensson, på föreningen FATTA mot sexuellt våld, tycker att festivaler måste ta emot hjälp utifrån. Hon tycker att de behöver förstå att det inte är samma sak att bygga säkerhet som att bygga trygghet.

– Idag vet de hur man bryter in och kan se när fysiskt våld är på väg att hända, oftast mellan män, men de har inte samma koll när det gäller att se sexuella övergrepp och stämningarna som leder fram till det, säger Ida Östensson.

Det var under en konsert med Zara Larsson på Bråvallafestivalen som en kvinna anmälde att hon blev våldtagen mitt i publikhavet. Efter festivalens slut hade sammanlagt fem våldtäkter och omkring 15 fall av sexuellt ofredande anmälts. På festivalen Putte i parken samma helg inkom 27 anmälningar om sexuellt ofredande. Debatten som pågått under veckan har bland annat handlat om festivalarrangörernas ansvar.

Festivaler arbetar förebyggande

Efter anmälningarna har många festivaler börjat arbeta förebyggande. Så sent som i går kom nyheten att Kulturkalaset i Göteborg ska ge alla volontärer och säkerhetspersonal en skräddarsydd utbildning och funderar på att införa specifika säkerhetszoner vid scenerna där bara tjejer får vara. Peace and Lovefestivalen, som pågår just nu, fokuserar än mer på säkerheten och samarbetar med kvinnojouren.

Även i Skellefteå tänker man nytt efter förra helgens festival "Stadsfesten" då flera fall av sexuellt ofredande anmäldes, och i slutet av juli ska det vara en till musikfestival, Trästocksfestivalen. Nils Andrén som är festivalgeneral, säger att nytt för i år är att dem kommer satsa på normkritiska diskussioner för besökarna. Han tycker det är viktigt att ta problemet där det startar som han menar ofta är hos killar och män. För att de ska kunna komma till ett stadium där det inte sker.

– Vi tycker att det är otroligt viktigt att jobba med de här frågorna och göra det vi kan eftersom vi samlar många människor på en plats, säger han.

Trästocksfestivalen kommer lägga större fokus på männen genom att använda sig av föreningen FATTAS initiativ #killmiddag för att få killar på festivalen att prata om sex, våld och kärlek. Ida Östensson, på FATTA, understryker vikten av en långsiktig plan för att motverka sexuella övergrepp och då inte bara på festivaler.

– Utanför festivalerna sker det ännu fler våldtäkter. Det är farligt när vi bara uppmärksammar övergreppen på festivalerna. Vi ska uppmärksamma det, men vi ska fortsätta uppmärksamma det varje dag så att alla andra övergrepp kommer upp med agendan, säger Ida Östensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista