Aleksa Lundberg
Aleksa Lundberg Foto: Mikael Silkeberg.

Aleksa Lundberg biter den hand som föder henne i "Flytta på er - Jag ska bli fri"

2:33 min


Skådespelaren Aleksa Lundberg har under Pride Stockholm premiär för den nya monologen "Jag ska bli fri" i regi av Annika Silkeberg, innan den går på turné runt om i landet i senare höst.

I den så gör Aleksa Lundberg något hon dragit sig för tidigare - hon går till angrepp mot sin egen branch.

- Det jag inte förstår är varför du måste kalla dig transtjej, kan du inte kalla dig tjej, punkt?

En röst kommer ut från högtalarna, ännu en person som blir förvirrad av en transsexuell skådespelare. Vilka roller söker hon egentligen?

- Jag kan ju spela allt, svarar Aleksa Lundberg i en scen hämtad från verkliga livet.

Hon står ensam i en kvadrat med lysrör på golvet. I "Flytta på er -  jag ska bli fri" interagerar hon med inspelade röster och videoklipp där bland annat Yvonne Lombard dyker upp i rollen som farmor. Hennes egna livshistoria som tidigare berättats i monologen Infestus varvas med transhistoria och den analys hon skaffat sig de senaste åren, bland annat om hur det är att vara transskådis:

-Till en början var jag jätterädd att prata om min yrkesroll i samband med att jag är transperson. Jag var rädd att kritisera branschen, bita den hand som föder mig. Men jag har kommit till ett stadium där jag förstår att saker som att jag till exempel plockades ut från inträdesproven på scenskolan på grund av att jag är trans och andra liknande situationer kommer att fortsätta tills nån gör motstånd.

Och lotten faller henne, säger hon.

Med tanke på att jag är den enda som har transbakgrund (eller som är öppen med det iallafall) som har gått scenskolan så är det jag som får dra det lasset.

Och trots att transpersoner lyfts fram mer i offentligheten på senare år  i till exempel tv-serier i USA, så är gruppen lika underrepresenterad inom teatern som vanligt menar Aleksa Lundberg.

-Det är bara att titta på statistiken. Hur många personer som är öppna med sin transbakgrund finns på institutionerna? Noll, vad jag vet, säger hon och fortsätter:

-De som bestämmer idag vill inte inkludera den här gruppen, och det handlar såklart om makt.

"Flytta på er -  jag ska bli fri" spelas i två dagar på Pride i Stockholm och åker senare i höst ut på turné till bland annat Dunkers Kulturhus i Helsingborg och Pride i Dalarna, Umeå och Värmland.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista