Ansiktslös längtan i Malmöperformance

2:30 min

Lilith Performance Studio i Malmö gör sin hittills största performance - i alla fall rent fysiskt.

I en 125 meter lång hangarliknande lagerbyggnad har man byggt upp en paradisö, i ett verk om längtan efter en bättre värld.

– När vi startade jobba med verket var utgångspunkten gemenskap, grupptillhörighet och längtan efter någonting annat, därav verkets titel "Island in the Sun", säger Petter Pettersson, som tillsammans med Elin Lundgren är Lilith Performance Studios konstnärliga ledare.

I något som ser ut som en gigantisk hangar, leds besökarna in efter att först ha fått ikläda sig huvor som gör alla får uttryckslösa dockhuvuden. Väl inne möts man av ett 30-tal likadana figurer, fast dessa uppträder som ett djupt sammansvetsat kollektiv. Tysta vandrar de i tätt sammanpackad grupp genom lokalen. Ibland stannar de till, brister ut i högljudda skrattattacker som slutar lika tvärt som de startar. Hur besökarna ska reagera och hur verket ska utvecklas vill inte konstnärerna styra.

– Vi vill lämna mycket öppet för betraktaren och även för oss själva så när vi börjar förstå för mycket så försöker vi, på känsla, hitta vidare.

Längst bort i lokalen finns paradisön, en sandhög som utsmyckats med elektriska ljus och en stor uppstoppad björn. Här samlas gruppen. Emellanåt bryter någon sig ur kollektivet. En går planlöst runt med ett väsande munspel, en annan börjar plötsligt hejdlöst springa runt ön till tills han är helt utpumpad. Hela verket pågår i tre timmar, med enskilda händelser som inträffar och ger olika intryck.

– Det här löpningen tex kan appellera till en massa känslor. Någon kanske tycker att det blir hemskt, någon annan att det blir komiskt eller till och med blir lite skadeglad - nästan tycker om att se att han lider, säger Elin Lundgren.

Ni spelar ofta (i ert konstnärskap) på balansen mellan det lockande och det motbjudande, varför?

– Det är ofta så vi ser på samtiden. Att man lockas, men kanske också eggas av motbjudande saker. Man kan också eggas av något man tycker är farligt, men samtidigt tycka att det är hemskt. Det är dubbelbottnade, mångfacetterade känslor som går emot varandra. Men det är ju så människan är byggd, säger Elin Lundgren.

David Richter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista