Ellen Tejle
Ellen Tejle är initiativtagare till filmkampanjen A-märkning som nu reser ut i världen. Foto: Isabell Höjman

Svensk "A-märkning" av film till Kina och Brasilien

1:53 min

För tre år sedan startade en grupp biografer, med Bio Rio i Stockholm som initiativtagare, kampanjen A-märkt, för att uppmärksamma hur kvinnor skildras på film. Nu sprider sig kampanjen över världen. Bland annat kommer a-märkning av film införas i Kina och Brasilien.

Ellen Tejle är tidigare föreståndare för Bio Rio i Stockholm och initiativtagare till kampanjen.

– När det kommer till Kina har det faktiskt varit så att man har problem med att prata om jämställdhetsfrågor på olika sätt. Och fler feminister har på senare tid fängslats där. Man vill hitta en annan väg att hålla diskussionen vid liv, och då är a-märkt en ganska icke-radikal väg att gå, att prata om kultur och med lite humor komma in på jämställdhet. 

A-märkningen går ut på att filmer som har minst två kvinnliga rollfigurer som pratar med varandra, om något annat än män, får en stämpel som fungerar som konsumentupplysning.

Det är film- och jämställdhetsorganisationer i en rad länder, tidigare bland annat England, Kanada och USA, som har börjat använda den svenska a-märkningen i olika former. Nu kommer kampanjen även att införas i vissa filmsammanhang i Kina och Brasilien.

Ellen Tejle, som sitter i styrelsen för intresseorganisationen Women in film and television, Wift, åker höst till Kina, Brasilien och USA. Där ska hon bland annat föreläsa om a-märkningen. Med på resan följer ett filmteam, som håller på att göra en dokumentär om jämställdhet i Hollywood.

Filmen har arbetsnamnet "Gender in Hollywood" och produceras i samarbete med skådespelerskan Geena Davis organisation Institute on gender in media. Den beräknas vara klar till nästa år.

Ellen Tejle tror att en del av det amerikanska intresset handlar om hur kampanjen lyckat sprida sig utan en stor marknadsföringsbudget.

– En tjej i Hornstull i Stockholm kommer på en ide om att uppmärksamma kvinnlig representation i film, och hur det utan pr-personer eller pengar får en sådan enorm spridning i världen. Det är intressant för dem.

I Sverige kom det några kritiska röster mot a-märkningen, för att den skulle fungera som en kvalitetsstämpel när den bara säger något om representation. Men i resten av världen har kritiken uteblivit. Lite synd tycker Eller Tejle.

– Det är lite för lite kritiska röster. Det är alltid bra. Dels får det mer spridning, dels sätter det igång en bra diskussion, säger Ellen Tejle.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista