Bokmässan ändrar sig – Nya Tider får inte ställa ut

1:37 min

Sedan flera aktörer bestämt sig för att bojkotta årets bokmässa på grund av den högerextrema tidningen Nya Tiders medverkan omprövar nu arrangören Bok & Bibliotek sitt beslut.

Till Kulturnytt säger Maria Källsson, vd för Bok & Bibliotek, att man har "lyssnat till besökare, författare och partners och deras starka reaktioner".

– Och på något vis måste vi ta det på allvar och ställa oss själva frågan om vi fattade rätt beslut. Vi gjorde en bedömning då och tyckte att vi resonerade klokt och bra kring yttrandefrihet och varför Nya Tider skulle få ställa ut hos oss, sedan kom alla reaktioner från de som är allra viktigast för oss och då valde vi att ompröva beslutet och kom fram till att det är bättre att Nya Tider inte ställer ut på bokmässan i år, säger Maria Källsson till Kulturnytt.

Hon säger vidare att hon har respekt för att man kan uppleva beslutet som en begränsning av yttrandefriheten, men menar att det i det här fallet var viktigare att lyssna till besökare, författare och samarbetspartners.

– Jag kan inte annat säga än att yttrandefrihet är en väldigt svår fråga, och vårt tema i år känns mer aktuellt än någonsin. Och i det här fallet fick reaktionerna gå före principerna, fortsätter hon.

Innebär det här att ni kommer att låta Nya Tider medverka i något annat sammanhang på mässan?

– I dagsläget tror jag inte det.

Maria Källsson har tidigare försvarat Nya Tiders medverkan med hänvisning till yttrandefriheten. Det nya beslutet innebär att varken Nya Tider, som enligt stiftelsen Expo har kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, eller dess förlag Alterna Media kommer att ha en monter på årets mässa.

Bland mässdeltagarna som valde att bojkotta mässan på grund av tidningens medverkan fanns serietecknaren Lina Neidestam och gratistidningen Djungeltrumman, vars chefredaktör Emerentia Leifsdotter Lund förklarade avhoppet med att yttrandefriheten inte är ett tillräckligt argument.