Ahmad al-Faqi al-Mahdi
Ahmad al-Faqi al-Mahdi kan dömas för attacker mot världsarv. Foto: Patrick Post /TT

Förstörande av världsarv kan leda till fängelse för krigsbrott

Idag inleddes en rättegång i i internationella brottmålsdomstolen i Haag, där en malisk jihadist kan bli den första som döms för krigsbrott för att ha förstört ett kulturarv, det skriver TT.

Maliske Ahmad al-Faqi al-Mahdi förklarar sig skyldig till att 2012 ha beordrat attacker i världsarvsstaden Timbuktu, där nio små mausoleer gjorda i lera samt Sidi Yahia-moskéen förstördes. Förödelsen orsakade ett ramaskri världen över och al-Mahdi ber nu det maliska folket om förlåtelse.

En ny specialframtagen digital plattform används av åklagarna för att kunna illustrera förstörelsen genom bilder och videofilmer tagna av lokala civilpersoner och tv-stationer före, under och efter det som hände , skriver The Art Newspaper.

"Jag ber att de ser på mig som en son som gick vilse", sade Ahmad al-Faqi al-Mahdi under måndagen i Haag och lade till att han ångrar de skador han orsakat.

Åklagarna beskriver al-Mahdi som ledare för Ansar Dine, en tuareggrupp som kontrollerade stora ökenområden i norra Mali ihop med al-Qaida-anknutna Aqim och en tredje lokal grupp i början av 2012.

Kulturnytt
kulturnytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".