Veckans ord: Ha tråkigt

2:36 min

Varje vecka låter vi en medarbetare sätta fingret i luften och fånga ett ord i tiden - ett begrepp, en term, ett namn, en benämning som säger något om vår tid, här och nu. Den här veckan slår Katarina Wikars en slag för den ädla konsten att - ha tråkigt.

I senaste numret av Axess med temat: ”Vart tog människorna vägen?” så skriver min gamla husgud den amerikanska psykologen, sociologen och medieprofessorn Sherry Turkle angående den försämrade empatin och överanvändningen av mobiltelefoner att också ensamtiden numera är något som måste lösas med teknik och ger följande exempel:

 Vid universitet i Virginia undersöktes förmågan att klara sig på egen hand. Personer fick sitta på en stol och tänka utan elektroniska apparater eller böcker. De fick i förväg veta att de skulle sitta där mellan 6 och 15 minuter och att de inte fick somna. I ett av experimenten föredrog många av försökspersonerna  att ge sig själva lätta elchocker framför att sitta ensamma med sina tankar.

Man måste inte vara värsta framtidsdystopikern för att ana oråd här. Vad håller människan på att förvandlas till? Bara femton minuter på egen hand!

Annars det gamla vanliga inför hösten: En sak i taget. Det gick faktiskt inget bra att göra femton samtidigt. Det behöver inte hända något hela tiden. Se folk i ögonen. Lär dig ha tråkigt. Det tar, säger Turkle, sju minuter innan man vet vart ett samtal är på väg. Man ska inte ta fram mobilen innan dessa sju minuter har gått. Och om samtalet tystnar får man gilla läget, för det är i pauserna, när vi kommer av oss och snubblar som vi öppnar oss som mest för varandra.

Och för att återvinna samtalet måste vi först återvinna ensamheten, skriver hon vidar. Sakta in för att tala med dig själv. Jag vet, det blir allt svårare att tillämpa Kristina Lugn-regeln att den största gåva man kan ge sitt barn är att lära det att ha tråkigt. För om man aldrig lär sig ha tråkigt kommer man aldrig på något, i tråkigheten växer tanken till, frodas kreativiteten.  

Så det är bara att släppa in de gråa höstdagarna, ruggvädret, välkomna elavbrotten.