Filmvisning ställs in efter våldtäktsskandal

Amerikanska filminstitutet ställer in sin visning av filmen "The birth of a nation" på grund av den våldtäktsskandal som nyligen skakade teamet bakom filmen.

Sedan den redan Oscarstippade filmen "The birth of a nation", en skildring av slaven och prästen Nat Turner som på 1830-talet startade ett uppror mot slaveri, hade premiär på Sundancefestivalen i vintras har den uppmärksammats och prisats som ett aktuellt och välbehövligt inslag i såväl ett vitt Hollywood som ett amerikanskt politiskt klimat där rasfrågan återigen intensifierats.

Men sedan det nyligen framkom att filmens skapare och huvudrollsinnehavare Nate Parker och manusmedförfattaren Jean Celestin för sjutton år sedan anklagades för att ha våldtagit en kurskamrat - som senare tog livet av sig - har flera krävt bojkott av filmen.

Nu ställer amerikanska filminstutitet in sin visning av filmen, med efterföljande debatt med Nate Parker, på grund av det känsliga läget, skriver Variety. I stället kommer man i nästa vecka att anordna en debatt om de frågor som uppkommit. Själva filmvisningen skjuts på framtiden.

Parker friades från våldtäktsanklagelserna 1999, medan Jean Celestin dömdes för sexuella trakasserier. Filmen är fortfarande inplanerad som öppningsfilm på filmfestivalen i Toronto i september, och har amerikansk biopremiär den 7 oktober.