Konsthall för XXL konst öppnar i Köpenhamn

2:40 min

På Köpenhamns populära hamnkvarter Papiröen öppnar idag en helt ny konsthall - Copenhagen Contemporary. I de gamla stora lagerlokalerna ska man satsa på att ställa ut konstverk av större dimensioner och man öppnar med bl a Ragnar Kjartansson och Bruce Nauman. 


I ett av rummen ljuder Bruce Naumans verk "Raw material - Brrr" från 1990. Enkelt uttryckt en film där konstnären väser fram ljudet brrr och samtidigt skakar huvudet, minut efter minut. Som åskådare står man inte ut särskilt länge. Utanför finns hans "Green light corridor", där besökaren utmanas att pressa sig genom en 30 cm bred men ganska lång korridor.

Bruce Nauman leker gärna med intryck som kanske fascinerar men inte odelat är behagliga,  som klaustrofobi, desorientering, eller situationer som är tålamodsprövande.

- Jag tror att han tester våra sinnen, vad vi kan klara av och hålla ut med. På samma sätt som han håller ut själv, säger curatorn Janna Lund.

Copenhagen Contemporary förfogar över 3500 kvm men takhöjden är 9 meter. Det är fysiskt stora verk som ställs ut. I en av salarna finns tex Ragnar Kjartansson filmer av iscensatta vardagssituationer som projekteras på gigantiska filmdukar. "Scenes from Western Culture" består av nio olika filmer: en visar ett älskande par, en annan en gitarrlektion, en tredje en gentleman som i tre timmar står och gör ingenting, iklädd smoking. I en av de andra rummen har tyska konstnären Carsten Nicolai skapat en 30 meter långa ljusvägg med skiftande grafiska mönster. Även Yoko Ono har bidragit med ett mindre verk. Framför konsthallen finns hennes "Wish tree garden" där man kan hänga en lapp med en önskan i ett träd.

Chefen för Copenhagen Contemporary Jens Erik Sørensen säger att man framförallt vill visa det han kallar för demokratisk konst.

- Med det menar jag att det är konst som du eller jag kan uppleva med våra förutsättningar. Det är ingen konst som kräver stor kunskap. Den är omedelbar och demokratisk.

Varför behöver Köpenhamn ytterligare en konsthall. Ni har ju redan Louisiana, Arken eller flera andra konsthallar inte långt bort?

- Det finns många konsthallar, men det är inte så många som kan klara konst med stora proportioner. Det är modernismens rum, med skulptur på golvet och målningar på väggen (man byggde förr). Men när det handlar om installationskonst som är tekniskt krävande och som har våldsamma dimensioner är det en helt annan situation. Konstnärerna spränger de gamla ramarna. Det kräver stora rum.

Utställningen är tänkt att stå till årsskiftet, därefter är avsikten att Copenhagen Contemporary ska hinna med ytterligare två utställningsperioder, med andra konstnärer. 2018 är det meningen att lagerbyggnaderna på Papiröen ska rivas för att ge plats åt bostäder. Och då måste Copenhagen Contemporary hitta nya lokaler om man vill fortsätta. Projektet finansieras av kulturstödjande fonder och privata donationer.

Området Papiröen som även innehåller ett stort inomhustorg med street food har blivit ett populärt tillhåll för Köpenhamnarna.

David Richter