Gunilla Kindstrand lämnar kulturchefsjobbet

0:46 min

Den senaste veckan har det rapporterats om den stora tidningskoncernen Mittmedias kris. Nu slutar kulturchefen Gunilla Kindstrand efter bara ett och ett halvt år på tjänsten.

– Jag har inga som helst schismer med den nya ledningen, utan det här är ett rent privat ställningstagande: att nu är det dags att göra något annat.

Gunilla Kindstrand tog jobbet som kulturchef för Mittmedias 28 tidningar för ett och ett halvt år sedan. Hon kom direkt från en chefredaktörstjänst på Hälsingetidningar.

På den nyinrättade tjänsten skulle hon göra stora besparingar, bland annat att minska kostnaderna för inköpt frilansmaterial. Men uppdraget var också att skapa en enda redaktion av koncerntidningarnas kulturredaktioner.

Omdebatterat förslag

Gunilla Kindstrand tycker att hon har lyckats skapa en stabilitet i den nya organisationen, med flera nytillträffa kulturredaktörer som ägnar sig mer åt lokal kulturjournalistik.

– Det vi har försökt få till är att kulturredaktörerna ska vara mer närvarande lokalt, slippa samordning och administration. Vi försöker skapa tid för att följa det lokala kulturlivet.

Tidigare i somras slutade även vd Thomas Peterssohn och koncernens redaktionella chef AnnaKarin Lith. Ledningsbytet sker samtidigt som Mittmedia tar ställning till ett förslag om att koncernens dagstidningar ska bli gratistidningar och att 1.500 tjänster ska bort nästa år, enligt uppgifter till DN.

"Någon annan få ta över"

När Gunilla Kindstrand tog jobbet kallade hon det "mediebranschens mest intressanta uppdrag". Det är fortfarande intressant säger hon, men det är dags för någon annan att ta över under de stora förändringar som Mittmedia står inför.

– Just nu, på grund av privata omständigheter, kanske också allmän ork och att jag har andra erbjudanden, så har jag valt att göra så här med mitt yrkesliv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista