Linda Boström Knausgård
Foto: Christina Ottosson

Linda Boström Knausgård om barndomens avgrunder

Jenny Aschenbrenner om "Välkommen till Amerika"
2:03 min

I Helioskatastrofen skildrade Linda Boström Knausgård en flickas uppväxt tillsammans med en psykiskt sjuk far, i sin andra roman Välkommen till Amerika återkommer tematiken, Jenny Aschenbrenner har läst en tunn bok som gör djupa avtryck.

Ett flick-jag slutar prata. Alla vänjer sig. Hennes utplånande av sig själv bär frukt, till sist hämtar ingen henne från hennes rum och ber henne vara med när familjen äter middag.

Familjen finns inte så mycket mer. Även om flick-jaget upprepar "vi är en ljus familj" sitter det ljusa mest i mammans hår och lite i mammans envetna entusiasm inför allt som kommer i hennes väg. Det är svårt att säga om det är lycka, men det är en kraft, en energi som ändå för två barn vidare genom barndomen även efter att deras pappa rasat rakt ner i mentalsjukdom och missbruk och till sist dött. En död som är en lättnad, en svart fläck som tvättas bort från väggarna i flickans rum.

Linda Boström Knausgård berättar om barndom på en stram, poetisk prosa. Korta, konkreta meningar som med en glidning i tempus lämnar utrymme för allt det svarta och ljusa, som när jaget minns en fisketur med sin pappa när han ännu var frisk:

"Jag och min bror satt vid varsin åra och klöv vattnet tillsammans. Vi hade suttit ihop. Alla. Nu var det inte så. Hade jag alltid varit rädd för min pappa? Ja. Alltid."

Det är så koncist och fångar så väl de där avgrunderna som en barndom bär på, inte bara den som levs i skuggan av psykisk sjukdom, men som vidgas än mer av att en förälder släpper verkligheten, lämnar sin position som en av barnets hållpunkter i en tillvaro där allt ändå flyter.

Välkommen till Amerika är tunn, under hundra sidor, ändå hinns så mycket liv med. Flickan som fylld av rädsla och skuld prövar att kommunicera med skrivna ord, mamman skådespelerskan som ibland flyr in i sitt bullrande vuxenliv, brodern som spikar igen sin dörr och skapar musik bara för sig. Ett hem fyllt av av tystnad, vrede och kärlek. En familj, ett undantag, en normalitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".