En brittisk zombiehybrid, Jane Austen och boule på vita duken i höst

6:34 min

I veckan har filmkritiker och biografägare fått se några av de kommande filmpremiärerna på Malmö filmdagar. En av dem var P1 Kulturs Roger Wilson, som pratade med Måns om filmhösten.

Här är några av de filmer Roger pratade om:

Jätten

Kortfilmaren Johannes Nyholms första långfilm. Huvudpersonen är 30-årige Rikard som är autistisk och även går dåligt. Det handlar om hans drömmar där han är en jätte som rör sig genom landskap och städer, helt utan problem. Och en film som tar oss med till nordiska mästerskapet i Boule, alltså sporten.

Jag satt och skrev i mitt block under visningen vad det här påminde om. Lite Roy Andersson, kanske, lite Ruben Östlunds, men också att Johannes har en blick och bildtänk som är väldigt speciellt och eget.

The Girl with all the gifts.

Just när jag trodde att vi hade nått peak zombie och att det verkligen inte fanns något mer att göra av det här konceptet, så kommer denna. Det är något visst med brittiska dystopier; dessa blir ofta lite råare och sorgligare. I den här filmen så handlar det om Melanie som är en zombiehybrid, alltså människa också, men blir också väldigt hungrig när hon känner doften av en människa intill sig. Så det handlar om den här dubbelheten, att vara medveten om sitt inre odjur, men inte kunna hantera det. Intressant infallsvinkel i den här genren.

Love and friendship

Whit Stillman var stor på 90-talet med filmer som Metropolitan och The last days of disco. Hans nya film bygger på Jane Austens brevroman Lady Susan. Lady Susan är en kvinna med skinn på näsan, krass kring hur det är att leva i en värld som styrs av män och fast besluten på att snärja en rik äkta män åt både sin dotter och sig själv.

Det känns som om Whit Stillman hittat till rätt tidsepok här för sig själv och sina rollfigurer, nämligen 1700-talet.

Lyssna på hela samtalet om filmhösten i ljudlänken.