Britney kan inte bestämma sig

3:24 min

Britney Spears är barnstjärnan som blev känd genom tv-programmet Mickey mouse club, fick en megahit med "Baby one more time" 1998 och som fortfarande är en av världens bäst säljande artister genom tiderna. Nu är hon aktuell med sitt nionde studioalbum "Glory". Tali da Silva har lyssnat. Betyg: 2

P1 Kultur. Britney Spears - både ikon och gammal kompis

Hur låter Britney Spears idag?

- För mig låter det som om hon haft lite svårt att bestämma sig. "Glory" är en blandning av dels den musik som gjorde henne så stor runt millennieskiftet - glad mainstreampop med bulldozerrefränger- och dels en vilja att förnya sig och göra nåt mer vuxet och mer modernt.

- Den moderna delen av albumet är mer tillbakalutad med lågmälda trummor, r'n'b-influenser, mer svävande refränger och eko-effekter. Framför allt så sjunger hon på ett helt annat sätt.

På vilket sätt låten Britneys röst annorlunda, tycker du?

- Britney har ju inte den allra bästa rösten, men hon har en röst som nästan alla känner igen. Lite nasal, robotaktig och under ett tjockt lager autotune. Men i flera av låtarna på "Glory" sjunger hon faktiskt på ett helt nytt sätt, med personlighet och känsla.

Vad handlar låtarna på "Glory" om?

- Alla, med några få undantag, handlar om sex. Ibland, som på låten "Make Me", funkar det riktigt bra. Då känns det som om hon kanske inspirerats av Beyoncés självbetitlade album från 2014 som handlade mycket om att få lov att vara sexig, stark, smart och vuxen. Men helt plötsligt slår hon om kursen och så är hon tillbaka i den där barnsliga och lite revysexiga rollen som är svår att förstå sig på när det kommer från en 35-åring. Singeln "Clumsy" om att vara klumpig i sängen är omöljlig att lyssna på utan starka skamsköljningar.

Vilken är den riktiga Britney tror du, den forna millennieprinsessan eller hon som står bakom albumets mer nyskapande delar?

- Det låter som om Britney haft kul när hon experimenterat, men jag har en känsla av att hon trivs som allra bäst när hon får gå in i rollen som artisten med ett stort, tomt leende som bara ska roa publiken. Även om många försöker forma Britney Spears till en symbol för det ena eller det andra så är Britney själv en totalt opolitisk artist, vilket nästan är svårt att hantera år 2016. Taylor Swift, Zara Larsson, Beyonce - alla stora artister av idag har ett politiskt budskap. Men Britney är fortfarande mycket av en gåta.

- I en av låtarna sjunger hon "If I'm dancing i know the music is good". Alltså att så länge jag dansar så tycker jag att musiken är bra. Och kanske är det det som är hennes budskap, att det ska få lov att vara så som det var förr, att pop ska få lov att bara vara kul. Jag tror att Britneys fans kommer att älska Glory, men jag tror inte att den kommer att vinna över några nya.