Två av de kritiska kulturprofilerna, filmregissörn Thomas Vinterberg och skådespelaren Sofie Gråbøl.
Två av de kritiska kulturprofilerna, filmregissörn Thomas Vinterberg och skådespelaren Sofie Gråbøl. Foto: Finn Frandsen och Axel Schmidt, AP

Dansk folkeparti svarar kritiska konstnärer – hotar dra in 250 miljoner

Dansk folkeparti vill ta 250 miljoner danska kronor från kulturlivet och ge till flyktingmottagandet. Förslaget är ett svar på att flera skådespelare och regissörer protesterat mot dansk flyktingpolitik.

Det senaste året har flera skådespelare och regissörer gått ut och kritiserat dansk flyktingpolitik. Under filmfestivalen i Berlin i vintras sa bland annat filmregissören Thomas Vinterberg att han skämde över att vara dansk.

Nu svarar Dansk folkeparti med ett förslag om att ta 250 miljoner danska kronor från konst och film, från Statens Kunstfond och stödet till konstnärlig film, och lägga dem på flyktingarna istället. Det skriver danska Jyllands-Posten.

– Vi har hört hur frustrerade konstnärerna är och nu vill vi gärna hjälpa dem bli av med sin skam. Hittills har konstnärerna gått fria. Här är en möjlighet att bidra med egna pengar", säger Dansk folkepartis kulturtalesman Alex Ahrendtsen.

Kulturministern Bertel Haarder, venstre, säger till Jyllands Posten att han inte tar förslaget på allvar. Men det gör fackförbunden. Dansk folkepartis förslag om att skära i kulturbudgeten får hård kritik från danska skådespelarförbundet, som hävdar att det är ett angrepp på yttrandefriheten.

– När man inte kan ta yttrandefriheten från konstnärerna, kam man ta pengapungen ifrån dem, säger Katja Holm som är ordförande på Dansk Skuespillerforbund, till Jyllands-Posten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista