Artisten Eva Dahlgren protesterar mot SD-cover

1:59 min

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson har tillsammans med sitt band Bedårande barn gjort en nyinspelad version av artisten Eva Dahlgrens låt "Ung och stolt" från 1987, vilket artisten protesterar mot.

Låten som släppts på en av de största strömningstjänsterna och som video på nätet har väckt starka reaktioner hos upphovspersonen Eva Dahlgren.   

Hon tar avstånd från deras version av låten och i det sociala mediet Instagram skriver hon bland annat att den nyinspelade versionen "används i sammanhang som är oförenliga med textens budskap" och hennes syn på världen.

Dahlgren är av uppfattningen att hon inte har några lagliga möjligheter att stoppa den nyinspelade versionen och skriver att "de förhoppningsvis få intäkter som denna version kommer att tillfalla mig som upphovskvinna kommer jag att skänka till dem som arbetar för ett mångkulturellt Sverige"

Per Herrey är förbundsjurist på Svenska musikerförbundet och säger att det här kan var ett brott mot den ideella upphovsrätten. 

– Det är en kränkning mot hennes ideella rätt, säger han.

Han berättar att Eva Dahlgren om hon vill kan åberopa paragraf tre i upphovsrättslagen som säger att ett verk inte får användas i sammanhang som för upphovspersonen är kränkande.

Därmed är det ett problem att låten används i politiska sammanhang som Eva Dahlgren inte ställer sig bakom, anser han. 

Bedårade barns sångare Marcus Öhrn berättar att de har alla tillstånd som de behöver för att ge ut låten. Han tycker samtidigt att det är tråkigt att Eva Dahlgren motsätter sig deras version. 

– Vi som band gillar den här låten och har försökt göra den så bra som möjligt, säger han.