Skådespelarna Tika Sumpter och Parker Sawyers spelar paret Obama i filmen "Southside with you."
Skådespelarna Tika Sumpter och Parker Sawyers spelar paret Obama i filmen "Southside with you." Foto: Pat Scola/TT

"Southside with you" ger oss ett sockersött presidentpar

Lisa Bergström: "Det är faktiskt lite smörigt"
3:00 min

I helgen hade filmen om presidentparet Obamas första dejt premiär i USA. Kulturnytts kritiker Lisa Bergström har sett filmen som är en sockersöt och ganska smörig skildring av ett av världens mäktigaste par. 

"Southside with you" hade premiär i USA i helgen. Och filmen som Richard Tannes regisserat handlar om Michelle Robins som hon då hette och den första dejten med Barack Obama. 

Filmen har fått bra recensioner och trots att den inte lockat lika många som förväntat till de amerikanska biograferna - har den absolut inte gått dåligt. 

Vår kritiker Lisa Bergström är en av få i Sverige som redan sett filmen.

– Vi får se en ung barack Obama som tar ut Michelle Robins på en första dejt. Hon har precis kommit  till en advokatfirma, är väldigt fint klädd och kommer från en överklassfamilj och tycker väl inte att Barack Obama är det bästa på jorden. Han hämtar henne i en rostig bil med hål i golvet och överfulla askkoppar. Sen är vi med dem nästan i realtid, när de köper glass när de går på bio och när de pratar med varandra.

– Vi får också följa med när de åker till Chicago där Barack Obama håller ett tal i en kyrka som får Michelle att tänka om. Han är inte bara en slusk, han har något mer.

Det låter lite smörigt?

– Det är smörigt och det är väldigt romantiskt. Det är lite som en fantasi om hur de kan ha haft det. 

Varför tror du att det här intresset finns, att man vill göra en film om presidentparets första dejt?

– Det är faktiskt intressant för det är sällan det händer att det görs en film om en samtida prerson. Men jag tror att både Michelle Obama och Barack Obama har blivit ganska mytomspunna också för en ganska ung generation. Den här regissören är född 1985, och man vill berätta mer om dem, det är nästan fanfiction.

Det här är ju en av världens mäktigaste politiker som porträtteras som en romantisk slashas, kommer det att påverka bilden av Barack Obama?

– Jag tror att historien om Barack Obama kommer att vara den här personen som kommer från en spretig bakgrund som är en av folket som är som vi. Den förenklade bilden är kanske något som kommer leva vidare om man ska tro känslorna från den här filmen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".