Fotograf.
Det är inte olagligt att fotografera på allmän plats. Foto: Christine Olsson/TT

"Okunskap om fotografers rättigheter"

"Allvarligt när inte ens polisen vet vilka regler som gäller"
1:30 min

Justitiekanslern inleder en förundersökning om polisens ingripande mot DN-fotografen Lars Epstein, som bortfördes av polis och fick sin kamera genomsökt under en kulturfestival.
Mia Karlsvärd, ordförande för Pressfotografernas Klubb, menar att nya lagar har bidragit till missuppfattningar om vad som gäller för fotografer.

– Det här är något som jag har väntat mig, säger Mia Karlsvärd om gripandet av Lars Epstein.

– På grund av att de här olika förbuden har kommit finns det en stor risk att det skadar tryckfriheten och det ser vi exempel på nu. När inte ens de som utövar lagen vet om vilka regler som gäller, det är allvarligt, fortsätter hon.

Det var när Dagens Nyheters fotograf Lars Epstein i tjänsten tog bilder av barn under en kulturfestival i Stockholm tidigare i somras som han plötsligt blev bortförd av civilpoliser och informerad om att han misstänktes för ofredande av barn. Han fick även sin kamera genomsökt, något som kan vara ett brott mot grundlagen på grund av eventuellt källskyddat material, men som polisen försvarat med att Epstein inte hade med sig ett giltigt press-id.

Händelsen anmäldes av Dagens Nyheter, vars chefredaktör Peter Wolodarski välkomnar JK-utredningen och menar att ingripandet bryter mot grundlagen. 

Det är inte olagligt att fotografera på allmän plats, däremot är det sedan 2013 brottsligt med kränkande fotografering. Enligt Mia Karlsvärd är det en lag med goda intentioner, men som har bidragit till missuppfattningar om vad som faktiskt gäller för fotografer.

– Jag har i många år förordat att vi behöver utbilda inte bara de som ska upprätthålla lag och rätt, utan vi behöver också informera och utbilda allmänheten om vad det är som gäller och vad tryckfrihet innebär, fortsätter Mia Karlsvärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".