Jesus och virtuell verklighet på Venedigs filmfest

1:44 min

Igår öppnade den 73:e filmfestivalen i Venedig. Ett tema på festivalen är Jesus, som dyker upp i ett av de allra första stora virtual reality-filmprojekten. Men Kristus dyker också upp i tävlingsfilmen The Blind Christ, som redan är omtalad som möjlig vinnare.

Ikväll kan festivalbesökarna på ön Lido i Venedig se 40 minuter ur den delvis italienska långfilmsproduktionen "Jesus VR - The story of Christ", en berättelse om Jesus liv filmad i 360 grader. Tanken är enligt regissören David Hansen att tittaren ska få en upplevelse av att vara på plats under Jesu födelse och korsfästelse.

Det finns flera beröringspunkter med en av dem mest kända filmerna om Jesus: Mel Gibsons film "The Passion of the Christ". För utom att de har samma producent är de inspelade i samma by i Italien.

Att det skulle bli just Kristus som skulle bli den första rollfiguren i det nya virtual reality-formatet, ser ut som en tanke. Och filmfestivalen i Venedig gör sitt för att predika fördelarna med formatet.

Festivalen har byggt en ny virtual reality-biograf, utrustad med 50 individuella VR-glasögon. Allt för att kunna marknadsföra nya satsningar för världens inköpare.

Vid sidan av det tekniskt avancerade visas en helt annan Kristushistoria - den chilenska filmen "The Blind Christ" som anses vara en av de heta kandidaterna att vinna årets Guldlejon.

Filmen regisseras av den unge Chistopher Murray och är en modern Kristusmyt om en man som tror att han är Jesus och ger sig iväg i den chilenska öknen för att utföra mirakler.

Bland de filmer som tävlar om ett Guldlejon finns bland andra "Light between oceans" med Alicia Vikander och Michael Fassbender i huvudrollerna och i regi av Derek Cianfrance.

Filmfestivalen i Venedig bjuder även på svenskt, med världspremiär för långfilmen Sameblod av Amanda Kernell.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista