Nya Kungliga musikhögskolan på Valhallavägen i Stockholm.
Nya Kungliga musikhögskolan på Valhallavägen i Stockholm. Foto: TT

Saknas 36 miljoner vid terminstart för nya Kungliga musikhögskolan

Rektorn: "Vi har inte nått kampanjmålet på 114 miljoner"
2:11 min

Den första terminen i Kungliga musikhögskolans nya och påkostade lokaler, i Stockholm, har dragit igång. Byggnaden har kostat 900 miljoner kronor och beskrivs som "världens modernaste musikhögskola", av skolan själv. Men vid terminsstarten saknas flera miljoner av den finansiering som skolan själva ska samla in.

– Vi har satt ett kampanjmål på 114 miljoner och vi har inte nått det än men vi arbetar vidare, säger rektor Cecilia Rydinger Alin om finansieringen av Kungliga musikhögskolans nya verksamhetsanpassade lokaler i Stockholm, som stod klara i maj.

Därmed var även mer än 60 år av tillfälliga lokaler över.

Det statliga fastighetsbolaget Akademiska hus står för finansieringen av byggnaden medan skolan själva står för teknik och inredning - genom insamlingskampanjen Musik för miljoner.

Och i augusti drog terminsstarten igång de nya lokalerna, med bland annat befuktad luft och toppmoderna övningsrum.

Men trots terminsstart saknas det 36 miljoner kronor av de 114 miljoner kronor som skolan själva ska samla in.

Hur säkerställer skolan att verksamheten inte påverkas av att skolan ännu inte fått in all finansiering?

Det säkerställer vi med hjälp utav av vår interna samverkan med våra företrädare för akademien, och med det budgetarbete vi gör och också med vår styrelses arbete och vi försäkrar det med vår dialog med departementet.

Kritiker menar dock att verksamheten har får fått ta stryk på grund av det dyra bygget. I höstas meddelade skolan att kyrkomusikerutbildningen tog antagningsuppehåll läsåret 2016/17.

DN:s Kulturskribent Maria Schottenius skrev till exempel att budgeten för kyrkomusikerutbildningen är en stressfaktor på skolan, speciellt med tanke på de nya, dyra lokalerna.

Rektorn hävdar dock att kritiken är obefogad.

– Ja den stämmer inte till att börja med och vi för en dialog med Svenska Kyrkan om den framtida kyrkomusikerutbildningen, säger Cecilia Rydinger Alin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".