Joanna Lumley och Jennifer Saunders som Patsy och Edina i Absolutely Fabulous - The Movie. Foto: Fox movies.
Joanna Lumley och Jennifer Saunders som Patsy och Edina i "Absolutely Fabulous - The Movie". Foto: Fox movies.

"Absolutely Fabulous – The Movie": Patsy och Edinas eviga kärleksaffär – inte vacker alltid trogen

För 24 år sen sändes det första avsnittet av "Absolutely Fabulous" och fick tv-publiken att häpna. Nu är Patsy och Edina tillbaka, som hel och full långfilm: "Absolutely Fabulous – The Movie".

Kulturnytts kritiker Jenny Teleman har sett "Absolutely Fabulous – The Movie" som har premiär i dag. 

Till att börja med, hur var filmen?

– Kanske ska man till att börja med konstatera, utan att utesluta någon tänkbar intresserad på något vis, att "Absolutely Fabulous: The Movie" är en film för kännare, konnässörer, fans, vänner eller vad man nu ska kalla alla dem som följt tv-serien, säger hon och fortsätter: 

– Om man inte sett ett enda avsnitt av den tidigare kan det här bli en tämligen konstig film. Två väldigt berusade, mycket oförskämda och taktlösa kvinnor i sextioårsåldern, som ständigt hånar en förvuxen dotter i köket. De två råkar kanske döda en superkändis – ja, det är troligen inte ett manus som hade klarat sig fram till bioduken utan en populär tv-serie ryggen.

Om man då är bekant med karaktärerna, hur framstår filmen?

– Vet man vem den oerhört lata, osäkra, självupptagna, nästan upplösta Edina är. Hon som alltid vill ta genvägar via assistans, massage, färganalys, astrologi till en balans i livet som gör det möjligt att enbart dricka gratis. Och känner man Patsy, den hårda kvinnan med sitt glödande hat gentemot barn, fobi för alla band, med en supförmåga som Keith Richards och en vitblondering som kan göra repor i marmor, och deras djupa, djupa lojalitet och vänskap till varandra, och högst inspirerande form av kvinnlighet. Ja, känner man igen allt det där då hänger man med i de båda nu lite åldrade katterna, och deras av tiden frånsprungna krumbukter. Och ett allvar från serien finns kvar där även i filmen, seriens väldigt farliga kittlande balansgång mellan att skildra ett alkoholistbarns tillvaro och att göra parodi på den.

Och handlingen, vad händer i filmen?

– Ja, händer och händer, jag avslöjar inget, men Kate Moss är inblandad, ond bråd död, ett flertal högst brittiska celebriteter som Emma Bunton, Stella McCartney och mannekänger vill och får vara med, bifigurer ur andra tv-serier och ur gamla avsnitt vinkar till publiken, somliga får upprättelse, andra lite hämnd, och slutscenen är en parafras på "I hetaste laget" med fel könskostym.

Så vad blir omdömet?

– En soppa men en ärlig soppa. Trogen sin elaka, befriande tv-själ, en blandning av en del riktigt kalla repliker – som frågan ett sextioårigt gammalt partydjur kan ställa sig på en alltför ungdomlig fest; "varför är det bara människor med uttänjda fosteransikten på det här partyt?" – och lite longörer, lite för många hattar. Filmen är som Edie och Patsys favoritgrogg "Stolly Bolly", hälften vodka hälften champagne, inte jättegod men uppiggande.

Mer om Film- och tv-recensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".