USA-fixering enda räddningen för "Swedish Dicks"

3:23 min

Viaplays nya komediserie, med Peter Stormare och Johan Glans i huvudrollerna, brister i handling och humor, men kvalar in bland alla de svenska produktioner som hoppas att allt blir intressant om det utspelas i USA.

"Swedish Dicks", Viaplays nya komediserie är berättelsen om två svenskar på drift i Los Angeles. Peter Stormare spelar en avdankad stuntman som hankar sig fram som privatdetektiv, medan Johan Glans är en avdankad svensk dj, som inte längre bokar de där stora arenaspelningarna utan nu vill omskola sig till deckare.

Det här är en serie som är lite av en uppvisning i smart marknadsföring, i alla fall jag misstänker att det bakom pressmeddelandet som berättar att det är nättjänsten Viaplays första originalserie döljer sig en annan sanning - det här är lite för dåligt för att ens visas på natten på TV3.

"Swedish Dicks" är en sån där märklig svensk produktion, där man tror att man inte behöver någon handling eller skämt om man bara förlägger handlingen till USA och strösslar med gästspel av skådespelare som Traci Lords och Keanu Reeves. I och för sig, det blir lite bättre när Traci Lords är med för hon förstår åtminstone att hon är med i en buskisserie.

"Swedish Dicks" är förstås också en del av en större trend, där koncept förläggs till USA för att bli lite mer imponerande än annars. Som när Jill Johnson åker till Nashville, eller i den, i mitt tycke, väldigt konstiga tv-idén, "En kväll i New York" - en realityserie där vi får följa svenska stjärnor i deras förberedelser inför en konsert. Och det som är grejen? Att de ska uppträda på Apollo Theatre i New York.

Om du bara kan hosta upp hyran till den där teatern, så vill alla hänga med och berättar storögt om sitt möte med New York. Kul för dom, lite mindre kul för mig som tittar.

Nu är det här ju bara en modern variant av en USA-fixering som alltid funnits i svensk populär- och tv-kultur.

Det är mycket som är svenskt som egentligen bara blir intressant när det kommer till USA: redan på 70- och 80-talen så gjorde ju Lasse Holmqvist reportageprogram från Amerikat (om än oftast i svenskbygder) och 1947 så gjorde Edvard Persson ett försök att casha in på svenskarnas USA-hunger i filmen "Jens Månsson i Amerika".

I mötet med giganten i väster så blir vi tydligen alla imponerade små pojkar på emigrantbåtarna till Amerika - från "Swedish Dicks" till Edvard Persson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista