Folkets bio och Norrlandsoperan är med i projektet Kulturkompis. Foto: Anders Wikström och Peter Öberg, Sveriges Radio.
Foto: Anders Wikström och Peter Öberg, SR.

Kulturkompis - integrationsidé som sprider sig

Helén Rådahl, Bilda: Integration på riktigt
1:04 min

Studieförbundet Bildas integrationssatsning Kulturkompis - make friends through culture sprider sig. Nu startar man Kulturkompis på en tredje ort i landet, Umeå, i samarbete med Norrlandsoperan och andra kulturaktörer.

Det handlar om att bilda grupper med nya och gamla svenskar där man tillsammans går på kulturevenemang, utan kostnad.

– De här grupperna består ju av två etablerade, någon som kan prata svenska och som har bott på orten ett tag, och så två nya. Och så får man då möjlighet att gå på tre kulturevenemang tillsammans under hösten och vintern, och stanna kvar och ta en fika, troligtvis, för att prata på svenska om sin kulturupplevelse, för kultur förenar ju. Integration på riktigt, skulle jag säga, säger Helén Rådahl, konsulent på Bilda.

Förra året startade studieförbundet Bilda Kulturkompis - make friends through culture -verksamhet i Stockholm, i våras var det Uppsalas tur.

I Stockholm fanns det i juli 55 Kulturkompis-grupper, och fler intresserade har anmält sig. I Umeå fick man ihop fem grupper redan på lanseringsdagen.

När man nu kör i gång i Umeå handlar det om ett samarbete med flera kulturaktörer som Norrlandsoperan, alternativmusik-arrangören Verket och Folkets bio.

Verket går ett steg längre och erbjuder deltagarna fri tillgång till alla sina arrangemang i höst.

– För oss var det självklart att haka på. Biograferna är en plats för alla och en plats som är öppen, och det är ett väldigt bra sätt att integrera människor via kulturen, säger Daniel Tollefsen Altamirano som jobbar på Folkets bio i Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".