När vandring blir till konst

2:30 min

Ibland kan vägen vara lång för att nå sitt konstnärliga mål... i bokstavlig mening. På Ystad konstmuseum öppnar en utställning med konstnärer som använder Trekking eller vandring som inspiration till konst.

De är fler än man kanske tror, konstnärer som vandrar själva eller på något sätt förhåller sig konstnärligt till vandring. Till exempel Fredrik Strid som vandrade i 48 dagar från sin ateljé utanför Uppsala till Mosjøen i norra Norge.

Sin packning hade han i ett podium som han målade varje dag och i färgen fastnade dokumentation från vandringen. Det blev en ojämn yta, ibland sticker svarta prickar ut från färgen.

– Det är insekter, lite barr och skräp som fastnat på mitt podium under vandringen. Varje dag har jag målat podiet med linoljefärg och då har det fastnat data från naturen. Man kan säga att naturen har gnuggat av sig på mitt podium, säger Fredrik Strid.

Men har du inte avhänt dig din roll som konstnär som den som skapat verket, i och med att det är slumpen som format det?

– Det började som ett konceptuellt verk, så verket fanns på något sätt innan. Men det kunde ju inte finnas innan jag gjorde det. Så utförandet blev ändå en del av skapandet. Som text på ett papper skulle det inte vara så mycket.

"Lost and found" heter verket, och föll ut ungefär som han själv hade förväntat sig det, säger han. Men han är långt i från ensam om att använda vandrandet som metod. Det finns till och med med en förening i England, Walking Artist Network. Hamish Fulton eller Richard Long till exempel låter all sin konst utgå från deras respektive vandrande. Den sistnämnde skapar gärna mindre installationer av stenar och annat i naturen han passerar. Och ibland, som i Ystad, återskapar han liknande geometriska mönster i utställningsrum.

I utställningen ingår även ljudkonstnären Christina Kubisch "Electrical Walks". Hon har gjort en karta och med specialhörlurar kan man vandra runt i Ystad och lyssna på elektromagnetiska fält, som alstras från bussar, p-automater eller larm i affärer. Allra mest känd vandringskonst är väl annars Marina Abramovic och partnern Ulays vandring från var sitt håll på kinesiska muren 1988 för att tänka över deras förhållande, vilket också dokumenterades i en film. Och konstmuseichefen Yrr Jonasdottir, tror att vandrandet kan ha betydelse för kreativiteten hos många konstnärer.

– Man kan tänka själv om man fastnar i en kreativ process. Då kan det vara skönt att ta en promenad och rensa hjärnan. Tänk dig då om du tar den här promenaden i en vecka eller i tre månader, så hinner det hända ganska mycket. Då hinner du tänka efter ordentligt och få in nya infallsvinklar och nya idéer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista