Systerpolskan.
Systerpolskan får en fyra i betyg. Foto: Mats Bäcker.

Folkmusikaliska hits i de bästa av händer med "Systerpolskan"

Berit Nygren recenserar "Randig kjortel (feat. Systerpolskan)"
3:01 min

Vad händer om man drar ihop ett gäng av Sveriges bästa kvinnliga spelmän och ger ut en skiva med dem? Det blir ett urval av folkmusikaliska hits i de bästa av händer, tycker Kulturnytts Berit Nygren efter att ha lyssnat på Benny Anderssons senaste projekt "Systerpolskan" som ges ut idag.

Benny Andersson har dragit ihop sju av landets mest etablerade kvinnliga spelmän och lanserar tillsammans med dem en räcka slitstarka låtar som kan ha mer än 100 år på nacken. "Älvdalens brudmarsch" till exempel som brukar höras under Nobelfestligheterna. Vid sidan av den sjunger och spelar de en rad mer eller mindre kända låtar från Dalarna och Uppland, där de har vuxit upp, men skivan innehåller också en del nyskrivet material.

Musikerna är Lena Willemark, Verf Lena Egardt, Täpp Ida Almlöf, Cajsa Ekstav, Erika Lindgren Liljenstolpe, Cecilia Österholm och Sonia Sahlström.

Samspelet och lyhördheten är inte oväntat på hög nivå och stundtals infinner sig känslan av att ha hamnat i ett buskspel, alltså i ett spontant musicerande i grupp på en spelmansstämma där allas röster på fioler och nyckelharpor kan urskiljas i dungen.

Av och till är Benny Andersson själv med och spelar, piano och dragspel, men han lägger också arrangemang med hjälp av sin trogna följeslagare synclavier, en avancerad syntheziser.

Hans mål tycks inte bara vara att lyfta fram ett antal av våra bästa folkmusiker utan att också presentera ett folkmusikaliskt kulturarv. Skivan heter till att börja med "Randig kjortel" följt av en parentes med orden "featuring Systerpolskan".

"Randig kjortel" är för övrigt en av låtarna, en traditionell polska från Uppland framförd av Sonia Sahlström på silverbasharpa, men trots ett varierat urval av låtar framförda på ett varierat sätt i olika konstellationer känns skivan överlag i litet snällaste laget. Det saknas litet harmoniskt och rytmiskt tuggmotstånd, tycker jag, men då blir jag å andra sidan glatt överraskad av att Cajsa Ekstav kommer och rycker tag i mig i låten "Hem från Gesunda".

Musiken i inslaget är "Älvdalens brudmarsch", "Randig kjortel" och "Hem från Gesunda".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".