Scen ur filmen "Suburra".
Filmen "Suburra" får en fyra i betyg. Foto: SF Bio.

Snyggt och effektivt berättat i "Suburra"

Roger Wilson: En film som framkallar hopplöshet
2:36 min

På fredag har den italienska filmen "Suburra" premiär. En mörk historia om hur maffians inflytande sträcker sig hela vägen upp till landets parlament och in i Vatikanen. Roger Wilson har sett "Suburra".

– Det här är en film som räknar ner de sista dagarna till italiensk regeringskris och påvens avgång. Och i skuggan av de stora händelserna så sker också en rad uppgörelser i Roms undre värld på extremt kort tid. Det är nämligen stora saker i görningen, ett slitet område ska göras om till Roms svar på Las Vegas. Maffiagäng står mot maffiagäng och alla vill ha sin bit av kakan.

– Från början är det ett ganska förvirrande myller i filmen. Massor med rollfigurer som ibland bara syns i en enda scen innan de röjs ur vägen. Men samtidigt så är det så oerhört spännande att se hur filmen tecknar en historia om ett totalt korrupt samhälle, där vi går hela vägen från skuldindrivarna på botten av näringskedjan, ända upp till brottsliga parlamentsledamöter och ända in i Vatikanen.
Det är mord, droger, utnyttjande av minderåriga, kidnappning. Och det finns inga goda krafter här, och alla som överhuvudtaget kommer i kontakt med maffian är i stort sett förlorade.

Vad tycker du om filmen?

– När jag tänker på den så känns det som att hela filmen var gjord i blågråsvart. Så var det inte, men det är den känslan. Otroligt snyggt och effektivt berättat, men samtidigt framkallar den inget annat än hopplöshet. Korruptionen finns precis överallt, alla har ett pris och inget liv är tillräckligt viktigt för att komma i vägen för den här storaffären.

– Det här är en genomdeprimerande bild av vad som händer i ett samhälle när mutor och skumraskaffärer får det att ruttna inifrån, och även om det blir brutalt på sina ställen så är det så långt ifrån underhållningsvåld man kan komma.

Det är ju redan klart att den här filmen ska bli till tv-serie? Den första italienska produktionen som Netflix ger sig in i, men regissören kommer inte att vara inblandad?

– Ja, regissören Stefano Sollima har ju gjort tv-serier av två andra maffiafilmer tidigare, Gomorrah och Romanzo Criminale, men nu vill han bara göra långfilm verkar det som.

– Men på många sätt så känns det här faktiskt mer som en brett anlagd pilot än en traditionell film i sitt berättande. Det introduceras en mängd olika rollfigurer och maffiaorganisationer och det finns ingen egentlig huvudperson som vi följer. Istället är det hela staden Rom och korruptionen där som det handlar om.

– Maffian är som en hydra. För varje huvud som huggs av dyker det upp nya spelare som konkurrerar om marknadsandelarna i brottslighet. Och det kan man ju alltid spinna vidare på i en tv-serie.

Mer om Film- och tv-recensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".