Ur "I Called Him Morgan" av Kasper Collin. Foto: Venedig filmfestival
Ur "I Called Him Morgan" av Kasper Collin. Foto: Venedig filmfestival

Svensk dokumentär om jazztragedin Lee Morgan hyllas internationellt

Intervju med filmaren Kasper Collin i P1 Kultur
4:54 min

Kasper Collins dokumentär "I Called Him Morgan" visas på fem stora festivaler under hösten. P1 Kulturs Roger Wilson ringde upp honom efter succévisning på Venedig filmfestival och på Telluride filmfestival, innan han fortsätter till festivaler i Toronto, New York och London. 

Lyssna på hela fredagens P1 Kultur med Roger Wilson här

Just nu är den svenske filmaren Kasper Collin ute på vad man väl måste kalla för en festivalturné. Hans dokumentärfilm "I Called Him Morgan", om jazzmusikern Lee Morgan, hade världspremiär i Venedig för en dryg vecka sedan. Efter Venedig for han direkt till amerikanska Telluride för deras filmfestival. Sedan står filmfestivalen i Toronto på tur.

Fast egentligen var det inte meningen att Kasper Collin skulle göra en jazzdokumentär igen. Han tänkte att han var klar med ämnet efter att ha gjort dokumentären "Mitt namn är Albert Ayler", om en annan jazzmusiker, för tio år sen. Han hade redan börjat jobba med helt andra projekt när han en dag satt framför datorn och surfade på youtube...

När Kasper Collin började göra intervjuer om Lee Morgan så rullades hela berättelsen upp för honom. Hur Helen Morgan, Lees fru, både var den som räddat honom från ett djupt drogmissbruk och den som sköt honom till döds 1972. Och även om Helen Morgan är död, så finns hennes historia också med i filmen - genom en enda bevarad intervju på ett kassettband.

P1 Kulturs Roger Wilson ringde upp Kasper Collin när han mellanlandade i Los Angeles, på väg till Toronto, och det var en lite omtumlad regissör som sammanfattade intrycken från de senaste dagarna. Femton minuters stående ovation i Venedig. Och så möjligheten att hänga med Clint Eastwood och Tom Hanks på den hyfsat intima Telluridefestivalen. Och när det var dags för sista visningen av hans film satt en regissörslegendar på första raden...

Lyssna på intervjun i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".