Nick Cave. Foto: Laurent Gillieron/AP/TT
1 av 2
Nick Cave. Foto: Laurent Gillieron/AP/TT
"Skeleton tree" är Nick Cave & the Bad Seeds sextonde studioalbum.
2 av 2
"Skeleton tree" är Nick Cave & the Bad Seeds sextonde studioalbum. Foto: Press

Nick Caves sorg berör på film och skiva

Matilda Källén: Väldigt närgånget men aldrig glupskt
3:22 min

Många artister gör film i samband med en ny skiva. Det gör även den australiska sångaren Nick Cave. För lite mer än ett år sedan dog hans son Arthur i en olycka. Då hade Nick Cave och bandet Bad Seeds kommit halvvägs på sitt sextonde album "Skeleton tree". Nu släpps både skivan och dokumentärfilmen "One more time with feeling".

I dokumentärfilmen "One more time with feeling", som visades på utvalda biografer runtom i världen igår kväll, skildras det fortsatta arbetet med skivan, men också sorgen efter en förlorad son.

Kulturredaktionens Matilda Källén har sett filmen och lyssnat på skivan.

Om vi börjar med filmen, hur är den?

– Jag blev väldigt berörd. För det första är den inte alls sensationslysten, rollerna mellan den som skildrar och den som skildras har liksom ställts på ända: det var Nick Cave som ville att filmen skulle göras, mycket för att slippa göra press inför skivsläppet, medan regissören Andrew Dominik var den som tvekade med hänvisning till det privata. Det här diskuteras också kontinuerligt i filmen och det blir väldigt närgånget, men aldrig glupskt, eftersom Nick Cave och hans familj själva styr över berättelsen.

Det är ingen vanlig dokumentär, bara det att den är i 3D är ovanligt. Hur blir det?

– Framförallt är det väldigt snyggt. 3D förknippas ofta med svulstiga actionfilmer men här används det snarare för att med ganska små medel berätta en stor och värkande historia utan att särskilt mycket egentligen sägs. Du får inte se några tårar i filmen, men desto fler i biosalongen.

Hur mycket handlar det om själva olyckan?

– Sorgen finns med men filmen handlar mest om skivinspelningen - Nick Cave diskuterar skapandet, låtarna, texterna - och det som hände nämns sällan, men präglar ändå allt. Fast inte på ett helt förväntat sätt. Istället slår Nick Cave hål på myten om att trauma föder kreativitet: när han drabbades så förlorade han sin röst. Han har inga plattityder på lager: sorgen har förändrat honom, men han bad aldrig om förändring. Och skivan fick bli som den blev.

Hur blev skivan?

– Det märkliga är att efter att jag sett filmen så saknar jag den inramningen när jag lyssnar på skivan. Men då ska det också sägas att skivan är bedövande vacker även på egna ben. Det blir väldigt lätt att läsa in ett särskilt sorts mörker här, trots att låtarna skrevs innan olyckan. Jag tror att "Skeleton tree" nog alltid kommer att förknippas med det som hände, och det är på gott och ont.

"One more time with feeling" visas även på utvalda biografer på söndag.

Mer om Scen- och musikrecensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".