Twitter
Twitter. Foto: AP/Richard Drew

Sverigerepresentanter på twitter drunknar i näthat

"I deras rasism så har Sverige blivit något slags slagträ"
2:32 min

Svenska institutets twitterkonto Sweden riskerar att dränkas i näthat. Myndigheten kritiseras för att inte bemöta näthatet tillräckligt. 

Varje måndag får en ny svensk ta över som twittrare på twitterkontot Sweden. Kontot startades för fyra och ett halvt år sedan av Svenska institutet, en myndighet som ska skapa förtroende för Sverige utomlands, och twitterkontot är ett sätt att ta det arbetet ut på sociala medier.

Men Sweden-twittrarna får ta emot mycket näthat. Några av dem upplever att kontot näst intill kapats av främlingsfientliga krafter och att Svenska institutet inte gör tillräckligt för att motarbeta näthatet.

- Jag tror att jag blockade upp emot 200 användare. Och då var det bara rena troll som skrev helt galna saker. Väldigt mycket rasism och sexism. De är ju rätt välorganiserade.

För fyra veckor sedan gladde sig Ellen Haglund åt förtroendet att under sju dagar få vara Sveriges ansikte utåt via Svenska institutets twitterkonto Sweden. Idag säger hon att hon var naiv. När hon twittrade om hur man pratar om sexism och rasism med sina barn dröjde det inte länge förrän hat och hot vällde in. Okända människor skrev att hon borde våldtas och att hon borde dö. Hon märkte också hur många personer utnyttjade Sweden-kontot som argument för att det är fel med invandring.

- I deras rasism så har Sverige blivit något slags slagträ, att det är så illa i Sverige och så här blir det om man har mycket invandring. Så det var väldigt tydligt att de använde det på det sättet. Om jag skrev "nu kom min dotter hem från lekparken" så kunde jag få flera svar som var "nästa gång du släpper ut henne kommer hon bli våldtagen av muslimer" eller "var glad så länge hon kan det för snart har ni sharialagar och ni kommer inte få gå ut längre".

Flera Sweden-twittrare som Kulturnytt varit i kontakt med har upplevt veckan som jobbig på grund av allt näthat, och att de fick väldigt lite stöd från Svenska institutet. Ellen Haglund var tvungen att twittra mindre för att orka, och idag har hon avföljt Sweden-kontot för att hon tycker att det är för jobbigt att se det i sitt flöde. Trots att hon blockerade de personer som skrev de allra grövsta tweetsen, så tar Svenska institutet bort blockeringarna varje måndag, vilket är en av de rutiner som Ellen Haglund tycker borde ses över. Men Emma Randecker som är ansvarig för Sweden-kontot på Svenska institutet håller inte med.

- Vi har en del som bara skriver om fika och kanelbullar. Så i nuläget får den som har kontot blocka vem den vill efter behov och så tar vi varje vecka bort de blockeringarna eftersom innehållet på kontot varit så extremt olika från vecka till vecka.

Enligt Emma Randecker diskuterar hon och hennes kolleger just nu hur rasister ska förhindras att använda kontot som slagträ och hur swedentwittrarna ska få mer stöd. Det viktigaste för Emma Randecker är att kontot inte ska behöva läggas ner.

- Det viktigaste är inte vad som sägs på kontot utan att det finns som en öppen kanal. Men nu är det en svår situation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".