Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Swede Hollow" en mångröstad historia som lever och andas

Publicerat lördag 10 september 2016 kl 09.00
Maria Edström: "svenskarna i Swede Hollow hade aldrig fått asyl i vår tid"
(2:25 min)
Ola Larsmo
Ola Larsmo Foto: Christine Olsson

Författaren Ola Larsmos nya roman är både dokumentär och påhittad: ”Swede Hollow”, som också är namnet på den kåkstadsliknade dalen i Minnesota där ett antal fattiga svenska emigranter slog sig ner i slutet av 1800-talet. Larsmo som tidigare skrivit om fattiga, arbetande människor, framförallt kvinnor, i tex romanerna ”Jag vill inte tjäna” och ”Norra Vasa 133”, har nu med ”Swede Hollow” skrivit en kunnig och vacker påminnelse om människans ständiga vandring för ett bättre liv, tycker vår recensent Maria Edström.

”Tycker Klar om ice cream” – det är Gustaf Klars förman vid järnvägen som frågar när de stöter ihop i ”svenskparken”. Klar har aldrig ätit glass och förvånas över allt det söta vita och att man dessutom ska äta upp hela struten. En klassisk bild från Amerika – glassen, allt som är stort, mäktigt, sött och rikt.

Men i ”Swede Hollow” finns förutom glasstruten mycket lite av det rika och söta och desto mer av fattigdom, hårt arbete och usla små kåkbostäder i den lilla dalsänka vid järnvägsspåren i St Paul där immigrantfamiljen Klar hamnat. Dessutom är de svenskar, längst ner i hackordningen långt under såväl irländare som italienare och framförallt tyskar. De är kända för sin dåliga lukt, tröghet, bristande språkkunskaper och förkärlek för knivslagsmål. Ofta förfasar sig dåtidens tidningar över dessa eländiga linhåriga.

 Ola Larsmo har sinnrikt byggt samman sin forskning kring svenskarnas liv i Swede Hollow med en mångröstad historia som lever och andas. Ibland ett skillingtryck i en mordisk passionshistoria eller med saklig kärlek som i porträttet av Ellen Klar; en ambitiös invandrarkvinna som lyckas stiga upp och in i en ny klass. Eller Inga; fixaren som alltid känner nån, vet nåt, hjälper alla att tråckla sig fram i detta nya land.  

 Svenskarna i Swede Hollow skulle aldrig fått asyl i vår tid – de vill bara ha ett bättre liv, ofta har de varit i klammeri med rättvisan hemma i Sverige, de är inte speciellt religiösa, verkar knappt längta hem. Men de arbetar hårt; kvinnorna städar och tjänar och männen sliter vid järnvägen, i ett Amerika med förbjudna fackföreningar och i stort sett utan några som helst rättigheter.

 Men trots det lyckas Larsmo att låta ”Swede Hollow” forma sig till ett mycket vackert gestaltat dokument över människans ohejdbara vandring över världen för att få det bättre, överleva och kanske till och med få leva ett gott liv.  

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".