Jeanette Bonniers arv går till Bonniers konsthall
1 av 2
Jeanette Bonniers gick bort i våras och lämnade efter sig ett arv på tre miljarder kronor Foto: Robin Haldert/TT
Bonniers Konsthall
2 av 2
Bonniers Konsthall får 15 miljoner av Jeanette Bonniers arv Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Jeanette Bonniers arv går till Bonniers konsthall

"Hon var stolt och enormt engagerad i konsthallen"
1:33 min

I våras gick Jeanette Bonnier bort och lämnade efter sig ett arv på tre miljarder kronor. Då rapporterades det att arvet skulle gå till att stödja konstnärer, forskning och förföljda journalister. Men idag står det klart att avkastningen för arvet kommer blir ett bidrag på 15 miljoner kronor om året till Bonniers konsthall. 

Den stiftelse som bildades för att förvalta Jeanette Bonniers arv har beslutat att avkastningen för 2016 ska gå till Bonniers Konsthall. Ordförande i stiftelsen är Jeanette Bonniers systerdotter Christel Engelbert, hon menar att detta bestämdes redan när Jeanette Bonnier grundade konsthallen år 2006.

- Arvet ska gå till konsthallen därför att när man bestämde att man skulle bygga på den här tomten kom Jeanette upp med idén att bygga en konsthall. Så blev det och redan då bestämde sig Jeanette för att hon skulle skänka sina aktier i Bonnierföretagen oavkortat till konsthallen, säger Christel Engelbert.

Enligt henne ska arvet även i framtiden gå till Bonniers konsthall, eftersom det var Jeanette Bonniers önskan. Bidraget förväntas vara på 15 miljoner kronor om året. Det går direkt in i verksamheten och det finns inga särskilda bestämmelser om exakt vad pengarna ska användas till. Tidigare uppgifter om att arvet skulle kunna gå till annan kulturverksamhet säger Christel Engelbert är en missuppfattning och bara skulle bli aktuellt om något oväntat skulle hända, antingen med stiftelsens ekonomi eller med konsthallen.

Ordföranden för Bonniers konsthall Pontus Bonnier är nöjd med beslutet och menar att konsthallen var Jeanette Bonniers hjärteprojekt.

- Hon var stolt och enormt engagerad i konsthallen, redan från dess tillblivelse tills det att hon tragiskt gick bort här i våras. Nu känns det som ett väldigt bra bidrag för oss att kunna driva verksamheten vidare med samma konstruktiva inriktning som vi haft hittills, säger Pontus Bonnier. 

I en intervju med Dagens Nyheter 2014 sa Jeanette Bonnier själv att hon kunde tänka sig att ett eventuellt överskott från arvet skulle gå till förföljda journalister. Det har också rapporterats om andra ändamål som forskning. Men enligt Christel Engelbert så är viljan i testamentet inte formulerad så.

– Jeanette var en kvinna som var rätt medieblyg. Och helt plötsligt så tog hon ett steg ut och var med i tv-program och i tidningsintervjuer. Dessutom var hon sjuk mot slutet. Jag tror hon sa saker som hon tyckte var behjärtansvärt men det var inte det som var ursprungstanken med hennes testamente, säger Christel Engelbert.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".