Yahya Hassan
Yahya Hassan döms till ett år och nio månaders fängelse Foto: Jacob Ehrbahn/TT

Fängelse för Yahya Hassan

Ett år och nio månaders fängelse. Det blir straffet för den danske poeten Yahya Hassan för att ha skjutit en 17-årig man i foten i förorten Hasle i Århus tidigare i år.

När rättegången mot Hassan inleddes i början av september erkände han en lång rad av de totalt 35 åtalspunkterna mot honom. Vad gäller skottlossningen har han sagt att han var under hård press och blev provocerad då han avfyrade pistolen.

Enligt Hassans advokat Michael Juul Eriksen finner han domen rimlig och tänker inte överklaga. Inte heller åklagarsidan överklagar, trots att man yrkat på tre års fängelse.

Yahya Hassan är en av Danmarks mest uppmärksammade kulturpersonligheter, som slog igenom med dunder och brak med sin självbetitlade diktsamling 2013. Boken, som skildrar en våldsam förortsuppväxt i skuggan av ett patriarkalt och religiöst förtryck, är den mest sålda debutsamlingen i Danmarks historia. Hassan har tidigare hävdat att han utsatts för tre mordförsök på grund av sina islamkritiska dikter, och under rättegången har han hävdat att han var beväpnad med anledning av dessa hot.

Hassan har suttit häktad sedan den 21 mars och ska får nu stanna i häkte tills domen vinner laga kraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".