"Kulturpartiet" - ett dåligt skämt

Ett av de märkligaste utspelen under årets Almedalsvecka i Visby är hittills det så kallade ”Kulturpartiet” som igår på en presskonferens presenterads av en rad kända kulturpersonligheter.Det var enligt grundarna ett politiskt parti som satsade på att bli invalda i Riksdagen vid nästa års val.

Bland initiativtagarna fanns bland annat skådespelaren Helge Skoog, konstnären Ernst Billgren, sångaren Olle Ljungström och skådespelaren Kim Anderzon.

Nyheten om Kulturpartiet uppmärksammades både av Ekot, Sveriges Television, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet samt kvällstidningarnas nätupplagor.

Men nu på morgonen kan tidningen Expressen avslöja att allt bara var bluff arrangerad av Riksteatern.

Kulturnytts Roger Wilson kommenterar.

Performance, politik eller mittemellan? Ja, att det börjar bli allt svårare att hålla isär begreppen blev tydligt när Kulturpartiet lanserades igår mitt under pågående Almedalsvecka -vad man väl får kalla opinionsbildningens egen motsvarighet till Kiviks marknad.

Politiska reportrar satt på partiets presskonferens och undrade om de skulle tro sina ögon, när Helge Skoog, i en förinspelad reklamfilm, med bästa Parlamentetröst förklarade att Kulturpartiet var grejen att rösta på i valet 2006.

Särskilt konstigt blev det eftersom det inte fanns något att rösta på. Inga riksdagskandidater. Och det politiska programmet var en A4-sida fyllt med menlösa floskler med den rätt allmängiltiga andemeningen ”kultur är typ, bra. Och viktigt”.

Jag förstår att kuppen är ett desperat sätt att försöka få upp kulturfrågorna på den politiska agendan, men är den inte också lite förnedrande mot kulturarbetarna själva. Som om de inte skulle vara intellektuellt kompetenta nog att sätta samman ett schysst manifest ens.

Därför lämnar bluffen kring Kulturpartiet mest en bitter eftersmak. Nu har man till och med lyckats reducera svensk kulturpolitisk debatt till att bli ett dåligt skämt. Ett rätt kackigt genomfört skämt dessutom.

Roger Wilson

roger.wilson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".