Författaren Katarina Wennstam.
Författaren Katarina Wennstam. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.

Katarina Wennstam: "Vi lever i en digital förnedringskultur"

Katarina Wennstam intervjuas om sin nya bok
12 min

Katarina Wennstams "Flickan och skammen" är en bok om samhällets syn på slampor. Det är en sorts fristående uppföljare till reportageböckerna "Flickan och skulden" och "En riktig våldtäktsman". Böcker som handlar om samhällets syn på sex, moral och våldtäkt.

Lyssna på hela måndagens P1 Kultur med Roger Wilson här

Var det alltid meningen att du skulle skriva en reportagebok till om det här ämnet?

– Både ja och nej. Jag har fått frågan ofta och tänkt att "nej det ska jag inte göra". Men just det här ämnet vill jag ge mig på på det sättet som jag gjort nu. 

De tidigare böckerna har ju sin utgångspunkt i väldigt konkreta rättsfall, men det här är ju en bok som till stor del handlar om en allmän attityd i samhället?

– Den här gången är inte ljuset riktat mot rättsväsendet på samma sätt som i "Flickan och skulden". Nu riktar jag strålkastarljuset mot oss själva, vad bär vi med oss för gamla ganska sunkiga attityder, i det att vi delar upp tjejer och killars sexualitet i så stor utsträckning. Vi straffar tjejer och höjer upp killar, säger Katarina Wennstam.

Hela intervjun i ljudlänken ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".