Poeten Adonis bevarar kritiken mot nya boken "Våld och islam"

7:09 min

Den här veckan kommer den syriske poeten Adonis bok: "Våld och islam" ut på svenska. En bok som fått kritik för att vara islamfientlig. Men författaren menar att det är en feltolkning.

Gunnar Bolin om Adonis medverkan på Bokmässan längst ned i artikeln

I veckan kommer en ny bok ut på svenska av den ofta Nobelpristippade syriske poeten och författaren Adonis. Boken med titeln "Våld och islam" kritiserar politisk islam så som den utvecklats inom terrororganisationen Islamiska staten eller Daesh. Sedan boken kom ut i Frankrike har den på flera håll tolkats som islamfientlig. 

– De som tror att jag är emot islam läser min bok slarvigt. De vill bara ha en slagkraftig rubrik, säger Adonis.

Han berättar att kristendomen och judendomen också är våldsamma religioner och betonar att den personliga religiösa tron är vars och ens ensak. Det han kritiserar är en tolkning av politisk islam, där religionen är institutionaliserad och tvingande.

– När religionen blir ett med staten, blir den en aggression mot människans fria vilja, säger han.

Adonis hyllar den sekulära staten, och att den princip som här i Frankrike kallas "laïcité" som innebär individens frihet och mänskliga rättigheter, borde vara grundläggande för alla.

Den nya boken är skriven i samtalsform tillsammans med psykoanalytikern Houria Abdelouahed, och är en kritik av den våldsamma utvecklingen av politisk islam efter den arabiska våren. Enligt Adonis var den arabiska våren en rörelse som bidrog till att skapa den militanta rörelsen Islamiska staten eller Daesh.

– Det är i den arabiska vårens namn som Arabvärlden håller på att förstöras, säger han och anser att USA och länderna i Västeuropa är medskyldiga till framväxten av Daesh, eftersom man inte tillräckligt har uppmuntrat demokratiska och sekulära rörelser i Arabvärlden, säger han och fortsätter:

– De som hela tiden pratar om demokrati, frihet och mänskliga rättigheter – de gör i själva verket tvärtom, säger Adonis. Men man kan inte både vara emot Daesh och förse Saudiarabien med vapen.

Nedan finns även ett kortare inslag med Adonis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista